eten tijdens trektocht

9 tips voor eten onderweg

Tijdens huttentochten en trektochten eet je zelden drie gangen. Om gewicht en werk te besparen kiezen de meesten voor gevriesdroogde maaltijden. Dat is snel en makkelijk, maar ook duur. Lees hoe je makkelijk eten voor onderweg kunt meenemen.

Makkelijke maaltijden maak je in één pan

Om zo min mogelijk afwas te hebben en om je eten zo snel mogelijk op je bord te hebben, is het makkelijk om alles in één pan te bereiden. Bij de maaltijden waarbij je eerst water moet koken, heb je ook water voor koffie of thee. 

Bereid je maaltijden voor in diepvrieszakken

Diepvrieszakken zijn ideaal om maaltijden voor onderweg mee te nemen. Ze zijn stevig, meerdere keren te gebruiken en met een stift kun je erop schrijven. Bij het plannen van je tocht kun je berekenen je hoeveel maaltijden je nodig hebt. Maak er een paar extra voor het geval het tegen zit. Schrijf op de diepvrieszakken je maaltijden per dag: ontbijt dag 1, lunch dag 1, diner dag 1, et cetera.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De benodigde hoeveelheid eten onderweg

De maaltijden onderweg moeten je genoeg energie geven. Je kunt daarom vooraf een inschatting maken van wat je aan calorieën nodig hebt. Zo weet je om en nabij hoeveel eten je mee moet nemen. De berekening hoeft niet tot op de gram te worden gemaakt, met snacks, zoals mueslirepen vul je een eventueel tekort aan.

Het ontbijt onderweg

Om een stevige basis te leggen voor de dag is het ontbijt belangrijk. Havermout levert relatief veel brandstof per gewicht. Alleen havermout is wat saai, door er poedermelk en water bij te doen heb je een smakelijker ontbijt. Doe er wat suiker of vanillesuiker bij voor smaak en energie.

Een alternatief voor poedermelk (of extra) is proteïnepoeder. Proteïne in poedervorm is populair onder sporters voor spierherstel en spieropbouw. Daarbij bestaan deze poeders in allerlei smaken: chocolade, banaan en aardbei om er wat te noemen. Als je kleine verpakkingen met meerdere smaken koopt, kun je makkelijk variëren in je ontbijt.

Als kers op de taart kun je wat lekkere dingen toevoegen. Denk aan gedroogd fruit, nootjes, rozijnen, pitten en dergelijke ingrediënten die voor textuur, calorieën en smaak zorgen. Zo begin je de dag met een afwisselend en voedzaam ontbijt.

Lunch onderweg

Het middageten bestaat vaak uit hartkeks, brood, knäckebröd of repen. Het is prima voor de calorieën maar kan eenzijdig worden qua smaak. Een alternatief is noten, dadels of kaas kiezen. Zo krijg je genoeg brand- en bouwstoffen binnen zonder telkens hetzelfde te eten.

Groenten in de rugzak

Neem voor je diner wat stevige groenten mee. Bijvoorbeeld ui, sjalotten, prei en courgette.  Groenten zorgen voor smaak en zorgen dat je vitaminen binnen krijgt. Smaak is belangrijk: een lekkere maaltijd is na een dag zware inspanning een morele opsteker. Bewaar de groenten boven in je rugzak, zodat er geen gewicht op rust.

Smaak versus gewicht

Van verse ingrediënten genieten, betekent dat je meer gewicht draagt. Of en hoeveel verse spullen je meeneemt, is daarom een persoonlijke afweging. In het begin van de tocht eet je de verse groenten, om te voorkomen dat ze bederven. Dat extra gewicht ben je dus snel kwijt. Neem wat compacte smaakmakers mee. Tomatenpuree, knoflook, kruiden, bouillonblokjes, tonijn, olijfolie, olijven en gedroogde worst bijvoorbeeld.

Avondeten uit de rugzak

In de avond kun je een basis van pasta, couscous, rijst of linzen voor de maaltijd nemen. Je kunt smaak geven aan de gerechten door smaakmakers zoals kruiden en bouillonblokjes. Tot slot kun je naar voorkeur het eten aanvullen met groenten en gedroogde worst. Bij het bereiden van de maaltijd kun je eerst groente en worst bakken en dan de basis toevoegen, of (wat sneller is) alles tegelijk bereiden.

Vergeet drinken onderweg niet

Vocht onderweg aanvullen is nog belangrijker dan eten. Voedsel zit in je lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Vochtreserves zijn beperkter dan voedselreserves. Blijf daarom drinken, dwing jezelf ertoe regelmatig een slok te nemen. Isotoon poeder is voor in het gebruik in drinkflessen een aanrader. Je lichaam kan zo snel verloren mineralen en zouten aanvullen. En niet onbelangrijk: het is lekker!

Meer eet-tips voor onderweg? In Bergen Magazine nummer 2 van 2017 ontdekt Simone van Velzen eetbare en medicinale planten in de bergen! 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?