Altijd schoon water onderweg met de waterzuiveraar van Lifesaver
Water, je kan niet zonder. Elke dag moet je zeker tussen de anderhalve en twee liter water drinken. En als je meer water verliest tijdens een flinke bergwandeling, moet je nóg meer drinken. Zoveel flessen passen niet altijd in je rugzak en al dat water weegt ook nog eens wat. En aan het eind van de dag is dat lauwe water ook niet echt lekker meer.
Stel je even voor: het is een bloedhete dag en tijdens je wandeling door de bergen is je veldfles veel sneller leeg dan je dacht. Dan kom je langs een vrolijk klaterend beekje. Je voelt even: ijskoud! Heerlijk! En het ziet er schoon uit. Vul je je fles bij? Of niet? Veel mensen doen dat, maar dat is niet altijd slim. De helderheid van het water zegt namelijk niks over hoe schoon het water is. Je weet niet wat er stroomopwaarts met dat water gebeurd is. Stel je voor dat er iets verder stroomopwaarts een weggewaaide afvalzak in het water ligt. Of, nog veel waarschijnlijker, iets hoger op de helling een kudde koeien bij het beekje heeft staan grazen en staan poepen. Dat water wil je echt niet opdrinken!
Maar zonder water in die warmte doorlopen is ook niet verstandig. De oplossing is simpel: een waterzuiveraar meenemen. Daarmee maak je van het water in die bergbeek in een handomdraai veilig schoon drinkwater. En de Wayfarer waterzuiveraar van LifeSaver neemt niet meer ruimte in je rugzak in dan je gewone veldfles.
Filteren of zuiveren, het verschil
Het verschil tussen een waterfilter of een waterzuiveraar is belangrijk, het is namelijk het verschil tussen helder of schoon water. Een waterfilter filter van alles uit het water, zoals zand, algjes en sommige parasieten. Daarmee wordt het water helder gemaakt, maar je moet het zeker nog koken voordat je het kan drinken. Er kunnen immers nog bacteriën en virussen in het water zitten. Dit is dus niet heel handig tijdens een wandeling.
Een waterzuiveraar filtert niet alleen het zand en stukjes uit het water, het haalt er ook ziekmakers zoals bacteriën en virussen en metalen uit. Er zijn verschillende soorten waterzuiveraars op de markt, sommige halen wel parasieten en bacteriën uit het water, maar virussen en metalen niet en dan kan je alsnog ziek worden.
Koop dus alleen zuiveraars die officiële testrapporten hebben waar je kan zien wat er precies gezuiverd wordt. Zo weet je wat je koopt en wat de zuiveraar uit het water haalt. Zo maken de zuiveraars van LifeSaver het water in twee stappen schoon. De eerste stap verwijdert 99,9% parasieten, 99.9999% bacteriën én 99.99% virussen. De tweede stap is het koolstoffilter dat metalen, geur en smaak uit het water haalt. Zo kan je water halen uit elke bergbeek die je tegenkomt!
LiveSaver: onstaan uit ontwikkelingshulp
Na de aardbeving en tsunami in Azië in 2004 en orkaan Katrina in de VS in 2005 was het tekort aan schoon drinkwater een van de grootste problemen in de verwoeste gebieden. LifeSaver wilde helpen en bedacht een systeem waarmee iedereen snel en makkelijk zuiver drinkwater kan maken uit het vervulde water in een rampgebied. In 2007 werd de eerste fles met waterzuiveraar op de markt gebracht, vooral ten bate van ontwikkelingssamenwerking. Samen met Oxfam werden systemen ontwikkeld waarmee een heel gezin een altijd eigen voorraad schoondrinkwater kon maken.
Maar het systeem is bruikbaar voor iedereen. Want LifeSaver maakt zuiveraars die net zo groot zijn als een gewone bidon, maar dan wel tweeduizend liter water kunnen zuiveren. En daarmee zijn de systemen niet alleen handig voor mensen in nood of soldaten, maar ook voor bergwandelaars!