Apfelstrudel. FOTO Familie D'hooghe-Maes

Apfelstrudel: een eeuwenoud appelgebak

Apfelstrudel is een lekkernij die echt bij de Alpen hoort. Met dit recept voor Apfelstrudel zet je thuis makkelijk je eigen Apfelstrudel op tafel.

Strudel maak je van een elastisch, zeer dun uitgetrokken deeg (gezogen Strudel). Door het deeg vervolgens op te rollen, ontstaan verschillende dunne laagjes, die na het bakken doen denken aan bladerdeeg, maar dan van binnen niet helemaal gaar. De appels en rozijnen worden niet verdeeld over het gehele deeg, maar over een kleine strook.

Vermoedelijk ligt de oorsprong van het strudeldeeg in Arabië. Via landen als Egypte, Palestina en Syrië komt de strudel in de vorm van baklava in Turkije. De Ottomanen veroveren in 1453 Constantinopel, het huidige Istanbul. Na de val van de stad komt er een vluchtelingenstroom op gang dieper Europa in. De vluchtelingen nemen de strudel vanwege zijn lange houdbaarheid mee als proviand voor onderweg.

Eerste recept uit 1696

Tijdens de Ottomaanse heerschappij in de zestiende en zeventiende eeuw leren de Hongaren het zeer dunne deeg zelf te maken. In de Weense stadsbibliotheek bevindt zich het oudste handgeschreven recept van apfelstrudel, daterend uit 1696.

Vroeger was het een gerecht voor de arme mensen, maar vandaag de dag wordt het gezien als een heerlijk gebak voor tussendoor. Als je het lekker vindt, kun je er slagroom, ijs of vanillesaus bij eten.

Ingrediënten apfelstrudel:

(voor 4 personen)

  • 500 g appels een beetje citroensap
  • 100 g suiker
  • 40 ml calvados
  • 40 ml rum
  • 30 g paneermeel
  • 50 g rozijnen
  • 250 g bladerdeeg, kant-en-klaar uitgerold, uit het koelvak (40x40 cm groot)
  • Boter
  • Paneermeel een poedersuiker

Bereidingswijze apfelstrudel:

De appels schillen, in kwarten snijden, klokkenhuis verwijderen en in plakken snijden.Plakjes appel, citroensap, suiker, calvados, rum, paneermeel en rozijnen mengen en laten trekken. Het bladerdeeg uitleggen, bestrijken met vloeibare boter en bestrooien met paneermeel en suiker. De marineerde appels in een dikke strook op de lange kant van het deeg leggen. Daarbij een rand van 5 cm vrij laten. De strudel oprollen en de uiteinden goed bijeendrukken. Op een bakblik bekleed met bakpapier leggen en met boter bestrijken. Op 200° C ca. 20 minuten bakken. De strudel een paar minuten laten afkoelen, in stukken snijden en bestrooien met poedersuiker.

 

 

Onderschrift foto:

Beste Bergwijzer,

Voor de kids telde vroeger (zomer 2010) 'n superdeluxe-Apfelstrudel (Breitenebenalm - Grossarl, Oostenrijk) als lunch, tegenwoordig (zomer 2012) kunnen ze ook al 'n Käse Jause (Gerstreitalm - Grossarl, Oostenrijk) met Johannesbeersaft waarderen.

Vriendelijke groetjes,
Familie D'hooghe-Maes

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past