Auto’s voor in de bergen

Auto’s voor in de bergen

Ben je een liefhebber van de bergen en trek je er graag met de auto in de bergen op uit? Dan is het prettig om een auto te hebben die ook makkelijk de berg op komt. Niet dat je over de bergweggetjes moet scheuren, maar het is een bron van ergernis als de auto bijna niet omhoog komt. En spannend ook. Moet je voor in de bergen een speciale auto hebben of kan iedere auto zonder problemen de berg op?

Mee te nemen massa

Of jouw auto met gemak de berg op komt, hangt af van een aantal factoren. Rij je bijvoorbeeld in een zwaarbeladen auto of hangt er een aanhanger of een caravan achter de auto? Of rij je gewoon met een normaal beladen auto zonder iets erachter? Moet de auto iets trekken in de bergen, let dan vooraf op het ‘maximum aanhangwagenmassa’ maar ook op het ‘maximum treingewicht’. Dus kijk niet alleen naar wat de auto trekken mag. 

Elke auto in de bergen

Zonder aanhanger of ander extra gewicht zou eigenlijk iedere auto vlot bergopwaarts moeten kunnen, zelfs de kleine auto’s zouden hier geen problemen mee moeten hebben. Natuurlijk kan een zwaardere motor in de auto de bergrit omhoog wel wat versoepelen, maar het moet ook met een minder zware motor kunnen. Het is wel belangrijk dat de auto vrij is van mankementen anders kun je namelijk het toerenbereik van de motor niet goed benutten. vooral het toerental is heel erg belangrijk. Ook wil je echt niet met pech in de bergen komen te staan.

Autopech in de bergen

Ga je naar een bergenland, zoals Duitsland, Frankrijk of Noorwegen, en weet je dat jouw route door de bergen leidt? Zorg dan al helemaal altijd voor een goede autoverzekering met pechhulp in het buitenland en laat de auto nog even checken voordat je de bergen in trekt. Want de auto heeft het in de bergen zwaarder dan op de Nederlandse wegen. En dat Nederlanders vaak met rokende motoren, opgerookte koppelingen en oververhitte remmen in de bergen staan, dat weet de ANWB maar al te best. 

Auto’s met een zwaardere motor

Natuurlijk kom je met een zwaardere motor beter de berg op. Als je veel door de bergen gaat rijden kun je dit het beste doen met minimaal een compact type auto. Dus bijvoorbeeld een VW Golf, Ford Focus of Audi A3. Maar er zijn natuurlijk nog andere auto’s waar je met gemak mee door de bergen rijdt, zoals een auto met fourwheeldrive. Met dit soort auto’s kun je in alle weersomstandigheden goed uit de voeten, ook in de bergen. Wat zijn echte toppers?

Suzuki Vitara 1.6 Allgrip High Executive
Vroeger werd de Vitara voornamelijk gezien als terreinauto, tegenwoordig is het een auto met een stoer uiterlijk, vierwielaandrijving en een echt crossover.

Ssangyong Tivoli 1.6 e-XDI Crystal 4WD
Ook dit is een crossover met vierwielaandrijving, mits je kiest voor de 1.6 dieselmotorvariant. Deze auto heeft zes versnellingen.

Suzuki Jimny Metal Top Exclusive (JB43)
Klein maar stoer kunnen we deze auto gerust noemen. Deze Suzuki bestaat al ruim 20 jaar. De wagen heeft een ladderchassis, een inschakelbare vierwielaandrijving, een flinke bodemspeling en lage gearing. Deze Suzuki heeft een atmosferische motor die er 1.3 power uitgooit.

Subaru Impreza 1.6i Pure
De nieuwe Impreza valt mee in prijs. Er zijn weinig andere fabrikanten die een auto met vierwielaandrijving leveren onder de 30.000 euro. De 1.6 boxermotor is gekoppeld aan een CVT-automaat.

Dacia Duster TCe 125 4×4 Robust
Dit is een echte voordelige fourwheeldrive. 125 pk uit een 1.2 motor en vierwielaandrijving. Het is geen superluxe auto want er zit geen cruise control of airco in. Another one drives a Duster?

Suzuki Ignis 1.2 Allgrip Select (FF21S)
Dit is waarschijnlijk de goedkoopste auto met AWD, 90 pk en een 1.2 viercilinder zestienklepper. De auto heeft weinig trekkracht. Er zit een airco in.

SUV in de bergen
Een andere optie is de SUV. Dit soort auto ligt in een wat duurdere prijsklasse maar is zeker een echte topper voor in de bergen. Enkele voorbeelden zijn: Volkswagen Cross Golf, de Hyundai Tucson 2WD of de Nissan Qashqai 2WD.

Afbeelding: 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.