autorijden in de bergen

Autorijden in de bergen: waar moet je rekening mee houden?

Ga je met de auto op vakantie naar de bergen? Rijden in de bergen kan even wennen zijn – zeker als je het vlakke Nederland gewend bent. Wij vertellen je waar je allemaal rekening mee moet houden. Voorbereiding is het halve werk. Met deze handige tips ga je goed voorbereid op reis.

Check je auto

Voor vertrek is het verstandig om je auto even goed te (laten) checken. Controleer ook alle vloeistoffen en zorg ervoor dat je een reservewiel en reparatie-set bij je hebt. Kijk daarnaast wat je verplicht in de auto moet hebben liggen in het land waar je naartoe gaat. In bijna alle landen moet je in ieder geval een veiligheidshesje en gevarendriehoek meenemen. Auto helemaal ingepakt? Tijd om de weg op te gaan!

Bergopwaarts rijden

Als je een berg op rijdt dan moet je motor toeren draaien. Zorg ervoor dat je de auto niet in een te hoge versnelling laat staan, dan heb je een te laag toerental. Als je dat wel doet kan de motor oververhit raken – en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wanneer je het gaspedaal intrapt, moet de auto nog kunnen versnellen. Is dit niet het geval of vertraagt de auto zelfs? Dan moet je terugschakelen.

Zorg ervoor dat je de koppeling ontziet bij het optrekken op een helling vanuit stilstand. Het slipmoment moet zo kort mogelijk zijn. Een slippende koppeling is vaak de oorzaak van slijtage, warmteontwikkeling of een verbrande koppelingsplaat. Sta je op een helling in de file? Probeer het schakelen dan te beperken. Laat de afstand op je voorligger iets groter worden en probeer het stuk dat je elke keer kunt rijden in één keer te overbruggen. Je kunt de ruimte ook gebruiken om zoveel mogelijk in de versnelling door te rollen. Zorg er wel voor dat je je voet van de koppeling houdt. 

Bergaf rijden

Ook als je de berg af rijdt zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ga niet in een te hoge versnelling de berg af, dan moet je continu op de rem trappen. Tip: gebruik dezelfde versnelling als wanneer je omhoogrijdt, dan remt de auto de motor. Dit voorkomt schade aan de remmen. Haal je je voet van het gas? Dan moet de auto vertragen. Schakel terug als je nog steeds te hard gaat.

Moet je veel bijremmen? Zorg er dan voor dat je de rem niet continu ingedrukt houdt. Je kunt beter even kort hard remmen, dan kunnen de remmen daarna afkoelen. Rij nooit de berg af in z’n vrij: dit kan erg gevaarlijk zijn. Trap ook niet zomaar de koppeling in om sneller te gaan, dit kan schade aan de auto veroorzaken. 

Rijden in een automaat

Rij je in een automaat? Dan kun je kiezen voor een van de speciale bergversnellingen. Deze zijn vaak aangeduid met de getallen 1, 2 of 3. Rij je gewoon in D (Drive), dan schakelt de auto te snel door als je bergopwaarts rijdt en in D remt de auto bergaf niet op de motor. Dit laatste kan zorgen voor slijtage aan het remsysteem.

Pech onderweg

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je – ondanks de goede voorbereiding – tóch met pech langs de weg komt te staan. Maar als je goed voorbereid bent, heb je in ieder geval de groene kaart bij je. Dit is het internationale verzekeringsbewijs waarop alle informatie over je auto en je autoverzekering vermeld staat. Bekijk van tevoren goed waarvoor je gedekt bent. Denk hierbij ook aan vervangend vervoer en pechhulp in het buitenland. Dan hoeft autopech je vakantie in ieder geval niet (helemaal) te verpesten. 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen