bosbrand voorkomen

Bosbranden: wat kun jij doen om ze te voorkomen?

’s Zomers is het vak prachtig weer om er lekker op uit te trekken. Maar aan het mooie zomerweer kleeft een gevaarlijk nadeel: bosbranden. Elke zomer zien we berichten uit bijvoorbeeld Frankrijk over grote, verwoestende bosbranden. Maar de grote bosbranden in het nieuws zijn niet de enige branden. Op ontelbaar veel plekken zijn veel meer kleine bosbranden. Veel van die branden worden veroorzaakt door menselijk handelen. Dus wat kunnen we als klimmers en wandelaars doen om te voorkomen dat we per ongeluk een brand veroorzaken?

Natuurbranden komen echt niet alleen maar in het bos voor. Ook in heidegebieden, of bijvoorbeeld de Schotse hoogveengebieden kunnen natuurbranden snel om zich heen grijpen. Zeker als het zo droog is als in de zomer van 2018. Net zomin zijn grote natuurbranden voorbehouden aan warme gebieden in Zuid-Europa. Ook in noordelijkere, of koudere delen van Europa kunnen bosbranden flink huishouden. Zo waren Oostenrijkse brandweerlieden alleen al in het voorjaar van 2020 druk met niet minder dan 177 natuurbranden. Wees dus alert, ook als je niet door het bos loopt. Want een beetje oplettende bergwandelaar kan flink bijdragen aan de brandbestrijding.

Kijk naar de situatie in je vakantiegebied

Hoe groot is het risico in het gebied waar je naartoe gaat? Op plekken waar het erg droog is, plaatsen de autoriteiten waarschuwingen voor het brandgevaar. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten altijd op. Maar zorg er ook voor dat je de belangrijkste routes in het gebied kent. Dan weet je in ieder geval de belangrijkste routes om veilig weg te komen als er een brand breekt.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Waarschuw zo snel mogelijk de hulpdiensten

Bespeur je ergens een beginnende bosbrand? Waarschuw dan zo snel mogelijk de hulpdiensten. Hoe eerder die in actie kunnen komen, hoe beter. Een kleine brand is makkelijker te bestrijden dan een grote. En zie je mensen (letterlijk) met vuur spelen? Waarschuw dan ook zo snel mogelijk de autoriteiten. Veel bosbranden worden namelijk aangestoken.

Niet roken!

Ben je in risicogebied? Denk dan even twee keer na voordat je die sigaret opsteekt. Een vonkje van je sigaret als je de askegel aftikt kan al voldoende zijn om een brand te veroorzaken, laat staan een nasmeulende peuk. Daarom geldt in veel natuurgebieden tijdens de droogte een rookverbod.

Let op wat je met je afval doet

Okee, het is sowieso een slecht idee om je afval rond te laten slingeren, maar als het risico op bosbranden groot is, moet je dat al helemaal niet doen! Zeker glas moet je tijdens grote droogte niet achter laten. Een gebogen glasscherf van een flesje kan werken als een vergrootglas en een brandje veroorzaken. Met andere woorden: laat niets achter en gooi alles thuis netjes in de daarvoor bestemde afvalbak.

Geen open vuur

Dit is natuurlijk vanzelfsprekend, maar kan niet vaak genoeg herhaald worden. Een kampvuurtje, of een barbecue is natuurlijk uit den boze als je in droog gebied bent. Ben je aan het kamperen? Zorg ervoor dat je kookstelletje op een stevige horizontale en niet brandbare ondergrond staat. Als het even kan, is het een goed idee om bjivoorbeeld een grote platte steen onder je kookstelletje te leggen. 

Parkeer je auto niet in hoog gras

Het klinkt misschien raar, maar het is niet minder waar: kijk uit waar je je auto parkeert. Als je bij het begin van je wandelroute je auto in hoog droog gras parkeert, kan dat een risico op natuurbranden betekenen. De katalysator van je uitlaat kan namelijk nog gloeiend heet zijn, en daarmee de lange grashalmen onder je auto in brand steken. Parkeer je auto dus niet in hoog gras.

En wat als je aan het wandelen bent?

Ben je aan het wandelen en bespeur je een bosbrand? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk een veilig heenkomen zoekt. Loop nooit voor het vuur uit, maar kies –zo veel mogelijk-  een richting die haaks staat op de richting waarin het vuur zich verplaatst. Loop daarbij zo veel mogelijk bergafwaarts, vuur gaat immers makkelijker omhoog dan naar beneden. Zorg er wel voor dat je niet een smalle kloof of ravijn in loopt. Daar raak je juist makkelijk ingesloten door het vuur.

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?