Sneeuwkanonnen blussen bosbrand in de VS

Meestal staan sneeuwkanonnnen de hele winter werkeloos opgeborgen. Maar soms komen ze ook 's zomers van pas. De sneeuwkanonnen in het Amerikaanse skigebied Snow Summit werden deze week weer van stal gehaald. Niet om de pistes met een mooie laag sneeuw toe te dekken, maar om een bosbrand te beteugelen. 

In het gebied woedt een grote bosbrand die al zo'n 100 hectare in de as heeft gelegd.  Zo'n 400 brandweerlieden zijn bezig het vuur te bestrijden. Daarbij worden ze geholpen door blusvliegtuigen en helikopters. En nu zijn dus ook de sneeuwkanonnen van stal gehaald. De kanonnen zijn op strategische plekken op de pistes opgesteld, zodat de kanonnen de pistes nat kunnen houden, waardoor het vuur zich niet verder uit kan breiden. Het skigebied werd deze zomer druk bezocht door mountainbikers en andere zomerse vakantiegangers, veel van hen werden uit voorzorg geëvacueerd.

Sneeuwkanonnen als blusmiddel

In de VS zijn vaker sneeuwkanonnen ingezet om te helpen bij het blussen van bosbranden. Bij hoge temperaturen verspreiden de kanonnen geen sneeuw, maar grote waternevels die gebruikt kunnen worden om grote gebieden nat te houden.

De Amerikaanse staat Californië, waar het skigebied Snow Summits ligt, kampt al tijden met grote droogte. Daardoor is het gebied extreem gevoelig voor bosbranden. De bosbrand bij Snow Summit is inmiddels weer redelijk onder controle. Geëvacueerde omwonenden en vakantiegangers mogen alweer terug.

Ook in Ruidoso in New Mexico werden in 2012 sneeuwkanonnen ingezet om een natuurbrand onder controle te krijgen.

Bronnen: Skiinformatie

Foto: "2010.10.24. Monínec 068" by Richenza - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)