carnaval in de alpen

Carnaval in vijf berglanden

Carnaval is een jaarlijkse traditie die elke jaar terugkeert in Nederland. De optochten met praalwagens, de verkleden mensen en de bekende carnavalshits. Iedereen heeft het wel een keer gezien. Ook in de berglanden wordt carnaval gevierd, al heeft elk gebied zijn eigen tradities. Ga je de komende periode naar de bergen, dan is het misschien leuk om hier carnaval mee te maken.

Zwitserland

Carnaval in Zwitserland heeft ook een optocht die de Umzug heet. Groot verschil met Nederland is dat er geen grote of kleine praalwagens zijn, maar enkele wagens met een houten huisje en dan een confetti-douche erin. Carnaval in Basel, waar het Fasnacht genoemd wordt, vindt plaats in het zesde weekend vóór Pasen. Het meest spectaculaire onderdeel van het Baselse carnaval is de Morgenstreich op maandagmorgen in alle vroegte. ’s Nachts rond drie uur begint de binnenstad al vol te lopen met publiek en in elke straat of steeg stellen zich steeds meer tamboers en pijpers op. Sommige dorpen maken er een heel speciaal feest van, zoals Bellinzona in de Zuid-Zwitserse regio Ticino. Hier wordt het feest Rabadan genoemd, wat letterlijk 'lawaai' betekent. Gedurende enkele dagen vieren meer dan 150.000 mensen het feest in de straten van het stadje.

Oostenrijk (Tirol)

De Imster Schemenlaufen is een gemaskerde optocht. Heel veel mensen werken hier maanden aan mee: 900 mannen, alleen mannen, net als in de rest van Tirol – nemen er actief aan deel. Ze huppelen, springen, dansen, maken herrie en muziek terwijl ze door de straten trekken. De traditionele figuren zijn uitbundig gekostumeerd: carnavalskleding, pruiken, maskers, handschoenen en hoeden bedekken vrijwel de hele huid. De meeste aandacht gaat naar de maskers. Hierin zijn twee soorten te ontdekken. De ‘Schellers’ zijn de mannelijke maskers met een donkere huid, baard en borstelige wenkbrauwen. Daar tegenover staan de ‘Rollers’ met een licht, jeugdige charme met de vrouwelijk vormgegeven ogen, roze wangen en glimlachende mond.

Italië (Dolomieten)

In de Dolomieten is carnaval niet weg te denken. Sommige ervan kennen eeuwenoude tradities. In Prad (Vinschgau) kent men het ‘Zusslrennen’. Dit is van oorsprong een vruchtbaarheidsrite. Tegenwoordig is het veranderd en zijn het in het wit geklede mannen die met bellen de winter verjagen. Een andere traditie die in de oneven jaren duizenden bezoekers trekt is de Egetmanns Hochzeit carnavalsoptocht. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de prehistorie. Een bruidspaar omgeven door heksen, wasvrouwen, Noormannen en carnavaleske dieren vormen een bonte optocht. Het Ladin carnaval is nog een carnavalsviering die veel bezoekers trekt. Ladin wordt gehouden in Alba en Penia, dorpjes iets ten zuiden van Canazei aan de zuidelijke voet van het Sellajoch en Passo Tordoi aan de grote Dolomietenroute.

Duitsland

In grote delen van Duitsland heet carnaval gewoon Karneval. In het zuiden van Duitsland spreekt men van Fasching. Carnaval wordt hier groots gevierd en daarom zijn dan ook de meeste bedrijven in Duitsland dicht. Vergelijkbaar met Nederland is het gebruik van het getal elf. Twaalf is het symbool voor perfectie en elf is het getal dat er juist voor komt dat dus niet helemaal perfect is. Het getal elf is terug te vinden in verschillende dingen. Je kan het zien in de Raad van elf die de Prins bijstaat. De voorbereidingen voor carnaval beginnen op elf november. De optocht op Rosenmontag in Keulen vertrekt om 11 over 11 precies. In vele optochten zijn de praalwagens zelfs aanwezig in een veelvoud van elf.

Frankrijk

Een van de landen waar je carnaval al helemaal verwacht is Frankrijk. Hier heet het "Mardi gras" wat letterlijk "vette dinsdag" betekent. Traditioneel worden pannenkoeken, wafels of beignets de carnaval gegeten. In bijna heel Frankrijk wordt carnaval gevierd die meerdere dagen duren. De bekendste carnavals zijn die van Nice en van Duinkerke, waar de inwoners bont verkleed en onder veel kabaal door de straten trekken. Het Carnaval van Duinkerke trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit heel Europa. Op het drukste momenten stromen duizenden mensen door de straten van de stad om uit hun bol te gaan op de tonen van traditionele liedjes. Wat ook bij de Franse carnaval hoort zijn de reuzen die deelnemen aan de carnavalsoptocht. 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen