vakantie in polen

De 10 mooiste bergwandelgebieden in Polen

Polen is een gebied met prachtige bergketens. Er zijn in polen niet minder dan 23 nationale parken, die bij elkaar een oppervlakte hebben van 300.000 hectare. Maar waar moet je heen met zo veel keus? We zetten de mooiste bergwandelgebieden van Polen op een rijtje.

Vakantie in Polen Bieszczady

De eindeloze bergweiden van het Bieszczady-gebergte

Het Bieszczady-gebergte ligt op de grens met Oekraïne en Slowakije en is deel van de Karpaten. De bergen van de Westelijke Bieszczady staan vooral bekend om de kilometers lange weiden die zich over de hellingen uitstrekken, de Połonina. Vanaf deze Połonina heb je vaak prachtige vergezichten, terwijl je in een grote groene wereld. De weiden Wetlińska en Caryńska zijn de bekendste twee.

Vakantie in Polen Tarnica

Uitzicht vanaf de Tarnica

Vanaf de Tarnica, met 1345 meter de hoogste top van het gebergte heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. In verte kun je zelfs de bergen van de Tatra zien liggen. Er gaan twee routes naar de top. Een langere route, waarbij je onderweg geniet van prachtige uitzichten en landschappen, én een kortere maar steilere, die uitdagender is.

Vakantie in Polen Tatra

Rysy in de Tatra

De hoogste berg van heel Polen ligt in de Tatra. Met 2499 een respectabele berg en de route naar de top wordt door velen beschouwd als een van de mooiste bergwandelroutes van Polen. En ondanks dat de route dus een enorme aantrekkingskracht heeft, kun je in de buurt van de Rysy en het tadje Zakopane aan de voet van de berg nog prachtige ongerepte en stille plekken vinden.

Vakantie Polen 5 meren

De vallei van 5 meren

De vallei van 5 meren is een van de mooiste valleien in het Tatra-gebergte. En in de zomer kun je hier heerlijk wandelen. De route door de vallei is lang, je maakt een tocht van meer dan acht uur, en je legt heel wat hoogtemeters af. Maar daar krijg je dan wel wat voor terug. Een prachtig landschap, met uitzicht op de bergmeren én niet onbelangrijk: lekker eten in de hut. 

Czerewone Wierchy (Rode Toppen)

Nog een stuk in de Tatra die niet op je bucketlist mag ontbreken, tenminste, als je van hoogte houdt. Hier kun je namelijk 4 toppen van boven de 2000 meter ‘aan elkaar rijgen’. Dat zijn de Ciemniak (2096m), Krzesanica (2122m), Malolaczniak (2096m) en de Kopa Kondracka (2005m). De route die de vier toppen aan elkaar verbindt is technisch niet heel moeilijk, maar wel lang. Trek er minimaal acht uur voor uit. Maar voor al die inspanning krijg je dus heel wat terug, want op elke top heb je weer een prachtig uitzicht over de Tatra.

vakantie in polen Beskiden

Beskiden – Babia Góra

Het nationaal park Babia Góra is het domein van wilde dieren. Hier lopen lynxen, wolven en zelfs beren rond. De flora en fauna van het park zijn zo bijzonder dat de UNESCO het park heeft aangewezen als biosfeerreservaat. Dat betekent dus dat je hier wandelt door prachtige natuur, maar let wel op het weerbericht, want de bergen in het nationaal park Babia Góra staan ook bekend om hun onstuimige weer!

Vakantie in polen De Trzy Korony (Drie Kronen)

De Trzy Korony (Drie Kronen)

Het berggebiedTrzy Korony bestaat uit een aantal bergen die, als je goed kijkt, samen een kroon lijken te vormen. Dit bijzondere landschap biedt ook veel ruimte voor veel verschillende wandelroutes. Voor ieder wat wils. Er zijn lastige routes, maar ook makkelijkere routes. Het landschap varieert van routes door smalle kloven en langs rivieren tot tochten de hoogte in. Als je niet voor vervelende verrassingen wil komen te staan onderweg, kun je op pad met een gids. Hij of zij leidt je langs de mooiste én veiligste routes.

Vakantie in polen Gorce nationaal park

Gorce National Park

De bergen in Gorce National Park staan bekend om hun dichte bossen. 95% van het park is bedekt met dichte bossen, vooral coniferen. En ook hier lopen veel wilde dieren tussen de bomen rond, dus verrekijker mee en wie weet zie je een lynx, wolf of misschien zelfs een beer. En boven de bomen is het ook prachtig. Vanaf de Turbacz, de hoogste berg van het gebied, heb je een prachtig uitzicht op het Tatragebergte en het Pieninie-gebergte.

Vakantie in polen reuzengebergte

Het Reuzengebergte

Het Reuzengebergte is een bekende bergketen in Polen. Hier vind je veel mooie routes. Een aanrader is de 4,5 uur lange wandelroute richting de Kamienczyk-waterval. Voordat je bij de voet van de waterval komt, moet je een stuk door een smalle kloof, waar de bergwanden meer dan twintig meter boven je uittorenen, en waarvan het smalste stukje maar vier meter breed is!

Vakantie in polen Sudeten

Het Snieznik-massief, de tafelbergen van Polen

De Stołowe-bergen in het Snieznik-massief zijn met recht bijzonder te noemen. Hier vind je echte tafelbergen, bergen met een top zo plat als je tafelblad. Vanuit het dorpje Miedzygorze wandel je in ongeveer drie uur naar de top van de Snieznik, het hoogste punt van het gebied. Onderweg passeer je de Sniezniku-berghut. Die hut is een startplaats voor veel wandelroutes in het gebied.

Ga voor meer informatie naar www.polen.travel/nl

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!