Pasterze gletsjer aan de voet van de Grossglockner

De Alpen-AdriaTrail: van de Grossglockner tot aan de zee

Pasterze gletsjer aan de voet van de GrossglocknerEr is een nieuwe wandelroute die leidt van de Oostenrijkse Alpen naar de Adriatische Zee. De 690 kilometer lange Alpen-AdriaTrail begint bij de voet van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, en voert wandelaars met een aanzienlijke bocht door de bergen, waarna de route afdaalt tot de Italiaanse kust. Tijdens het lopen van de route steken wandelaars twee landsgrenzen over. De route gaat door Oostenrijk, Slovenië en Italië. Hoewel alle wandelpaden op de route al bestonden, is het nu voor het eerst dat ze allemaal in kaart zijn gebracht. De route bestaat in totaal uit 38 etappes, die elk gemiddeld 17 kilometer lang zijn.

Karinthië

De route begint aan de voet van de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk in het hart van Nationaal park Hohe Tauern, bij de 3798 meter hoge Grossglockner. De eerste zeven etappes lopen in Karinthië door het Mölltal, tussen bergen van circa 3000 meter hoogte. Dit idyllische landschap wordt gekenmerkt door zwemmeren zoals de Millstätter See en de Ossiacher See en op sommige plaatsen door een mooi uitzicht. Noemenswaardige steden op de route zijn Obervellach, Spittal an der Drau en Villach. Ook de middeleeuwse kunstenaarstad Gmünd, in 2011 uitgeroepen tot de winnaar van de EDEN-Award 2011, is een bezienswaardigheid, net als de 17e eeuwse watermolens van Arriach en de ruïne van het kasteel Finkenstein.

alpe adria trail 13e etappe. Foto badkleinkirchheim

Slovenië

Nadat wandelaars Karinthië verlaten, leidt de route hen door KransjkaGora in Slovenië, een dorp waar grote wintersportevenementen georganiseerd worden. Langs de rivier de Soča loop je door het natuurgebied Triglav, waar je mogelijk wilde dieren tegen kunt komen. Ook heeft het ongerepte Sočadal natuurlijke bezienswaardigheden zoals watervallen, grotten en afgelegen rivierdalen. Maar Slovenië biedt niet alleen maar wilde natuur: onderweg kom je de steden Bovec, Kobarid en Tomin tegen, waar wandelaars een stop kunnen maken in de beschaving. Nadat de wandelroute afdaalt tot de heuvels bereiken wandelaars de wijnstreek Goriška Brda, dat een aantal internationaal bekende wijnen heeft voortgebracht.

Italië en de Adriatische Zee

Na Goriška Brda steek je de Italiaanse grens over en kom je in een streek met veel geschiedenis. Zo was het stadje Cividale di Friuli op de route oorspronkelijk een Keltische nederzetting waarvan de inwoners van Julius Caesar het Romeinse burgerschap kregen. Ook was de stad lange tijd de hoofdstad van het eerste Langobardische hertogdom in Italië en het staat dan ook vanwege deze rijke geschiedenis op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vervolgens gaat de route zuidwaarts door de Italiaanse kuststreek Collio, dat net zoals Goriška Brda bekend staat als wijnstreek. In het Italiaanse heuvellandschap kom je nog door de steden Cormons en Gradisca d’Isonzo, waarna je in het kustplaatsje Duino de Adriatische Zee bereikt. Vanaf Duino leidt de Alpen-AdriaTrail lange tijd langs de zee, wat gelegenheid biedt voor zwemmen, boottochten en eten in de vele visrestaurants.

Eindpunt

Na een etappe langs de Adriatische kust trekt de wandelroute om de havenstad Triëst heen. De stad ligt officieel niet op de route, maar is zeker het bezoeken waard vanwege de vele historische en culturele locaties zoals het Miramar kasteel, de kathedraal van Triëste en de Piazza d’Unita. Na de omtrekkende beweging rond Triëst loop je in westelijke richting naar het havenplaatsje Muggia, waar de Alpen-Adria Trail eindigt. Hier zijn diverse ristoranti en een goed uitzicht op de Baai van Triëst een mooie beloning voor de wandelinspanningen.

Meer informatie en de exacte route vind je op de website van de Alpe-Adria-Trail.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)