steenbokken stuwdam

De Cingino-dam, de meest beroemde dam van de Alpen?

Eigenlijk is de Cingino-dam in Piedmonte in Noord-Italië helemaal geen bijzondere dam. Toegegeven, het bouwwerk dat sinds 1930 stroom opwekt is een knap staaltje waterbouwkunde, maar daar blijft het eigenlijk bij.  Toch is de dam een van de bekendste dammen van de Alpen. Hoe kan dat?

Klimmen over een bijna loodrechte wand

De Cingino-dam werd gebouwd tussen 1925 en 1930, bijna honderd jaar oud dus. Een respectabele leeftijd voor een dam als deze, maar dat is niet wat de dam beroemd maakt. De bouwwijze, gemetselde natuursteen ook niet. Al hebben natuurstenen er wel mee te maken. Mineralen in het gesteente zijn in de loop der tijd opgelost en sijpelen langzaam naar de buitenkant van het gesteente. Vooral het zout en calcium dat daardoor aan de oppervlakte van het gesteente verschijnt, trekt steenbokken aan, die het zout van de stenen likken. Niet aan de voet van de dam, maar op tientallen meters hoogte. Om daar te komen moeten de dieren over de bijna verticale dam omhoogklimmen.

Viral op internet

De dam werd beroemd in 2010, toen foto’s van de geiten die over de bijna verticale wand van de dam klimmen, opdoken op internet. Een uitzending van het BBC-programma Forces of Nature with Brian Cox gingen ‘viral’. En wie de scènes uit het programma ziet, snapt wel waarom.

Zelf de steenbokken over de dam zien klimmen? Bereid je voor op een stevige wandeling! De Cingino-dam sluit het kleine Lago Cingino af, een stuwmeertje hoog in het Valle Antrona, tegen de grens met Zwitserland. Een afgelegen plek in een dal dat nog nauwelijks ontdekt is door het toerisme. Verwacht dus geen uitgebreide infrastructuur, de dichtstbijzijnde openbare parkeerplaats ligt een aantal kilometer verderop in Alpe Russi. Wel ligt het Bivacco Cingino niet ver van de dam. Om daar te komen wandel je deels over het traject van een oud spoorlijntje dat langs de rotswanden slingert en dat ooit is gebruikt om bouwmaterialen naar de dam te brengen.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?