dolomieten

De Dolomieten, daar moet je naar toe!

De Dolomieten zijn te vinden in Zuid-Tirol, Belluno en Trentino in Noord-Italië. Italiaanse provincies, maar het gebied doet soms meer aan Oostenrijk denken dan aan Italië, omdat het net voorbij de Oostenrijkse grens ligt. Een prachtig gebied om te wandelen in Europa. Is het vakantietijd? Gooi de laptoptas 14 inch van je kinderen aan de kant en pak de rugzakken in. 

Diversiteit 

Met de auto doe je er ongeveer tien uur over om in de Dolomieten te komen. Dat hangt natuurlijk wel van het verkeer af. Het gebied is UNESCO werelderfgoed. Zowel in zomer als in de winter is het erg toeristisch, maar eenmaal op de wandelpaden wordt het snel rustiger om je heen. Er zijn gemakkelijke paden te vinden, maar ook hele zware routes over fantastische bergpaden. Wandel bijvoorbeeld met uitzicht op de bekende toppen van de Sextner Dolomieten. 

Veel routes zijn erg goed gemarkeerd en in het gebied zijn veel liften aanwezig daarom kun je ook met omhoog. Bovendien kun je de bergen afwisselen met een dagje op de relatief vlakke alpenweiden. Wist je dat de bergpaden op veel plekken er erg breed zijn omdat ze in de eerste Wereldoorlog gebruikt werden door de soldaten? Zelfs met een kinderwagen kun je hier wandelen. Het omgekeerde is trouwens ook waar. In de bergen op de grens tussen Oostenrijk en Italië is de Via Ferrata uitgevonden.

Onbestendig 

Omdat het er zo mooi is ben je natuurlijk niet de enige die daar rondloopt. Wil je een trektocht van hut naar hut maken reserveer dan op tijd. Je kunt natuurlijk ook een georganiseerde individuele wandelvakantie boeken, maar er zijn ook groepsvakanties te boeken. Trek je er zelf op uit, neem dan een goede wandelkaart mee en vergeet niet dat het weer in de bergen snel om kan slaan. Hou daar rekening mee. In de hutten waar je even uit kunt rusten kan het erg gezellig zijn. Maar als je nog een flink stuk voor de boeg hebt neem dan niet teveel wijntjes uit de wijnkoelkast.

Pittoreske dorpjes

In het gebied zijn leuke dorpjes te vinden met fantastische uitzichten. Bezoek bijvoorbeeld het dorp Santa Magdalene daar heb je een geweldig uitzicht op het natuurpark Parco Naturale Puez Odle. Andere tips als vertrekpunt zijn Val di Fassa, Brunico, San Martino di Castrozza en Arraba. En tijdens je bezoek aan de Dolomieten moet je ook zeker de stad Bolzano bezoeken. Het is een leuk stadje om lekker te eten en lekker rond te lopen. 

Geweldig in de zomer

Ben je een echte buitenliefhebber dan zijn de Dolomieten in de zomer een goede keus. Boek anders een relaxte vakantie Zuid Spanje, want iedereen in de Dolomieten is actief. Uiteraard kun je na al dat actieve gedoe heerlijk relaxen op een van de terrasjes. Wat je ook kiest, een ding is zeker het wordt een dag om nooit meer te vergeten, want die grillige bergtoppen blijven je altijd bij.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!