Wandelen zuid zweden

De drie mooiste wandelgebieden van Zuid-Zweden

Zweden is een stuk dichterbij dan je misschien zou denken. Op ongeveer 800 kilometer van Utrecht rijd je al Zuid-Zweden binnen. Met zijn prachtige en ruige natuur, ongekende variatie en talloze wandelroutes, is deze regio de ideale plek voor een wandelvakantie waar je je écht in de wildernis wil wanen. 

Wandelen zuid zweden

Wandelparadijs Zuid-Zweden

In Zuid-Zweden kun je letterlijk alle kanten op. Zo’n beetje elk type landschap passeert hier de revue. Van de rotsige westelijke scherenkusten en de uitgestrekte zandstranden in Skåne, tot de dichte bossen en talloze spiegelmeertjes van Småland. Dit deel van Zweden kan je uitstekend te voet verkennen dankzij het uitgebreide netwerk aan wandelroutes, waaronder de Skåneleden. Hoe lang je hierbij wilt lopen heb je helemaal zelf in de hand. Deze langeafstandspaden kun je namelijk eenvoudig opknippen in losse dagtochten, waardoor wandelaars van elk niveau hier prima uit de voeten kunnen. Bovendien is het in Zuid-Zweden een stuk minder koud dan in het noorden van het land. Hierdoor kun je hier ook prima in de lente en herfst op wandelvakantie gaan, hoewel het weer in deze tijd van het jaar wel wat wisselvalliger kan zijn. Net als bij ons! Aan wandelmogelijkheden heb je in Zuid-Zweden dus geen gebrek. Maar met zoveel keuze is de leukste bestemming eruit pikken niet altijd even makkelijk. De perfecte bestemming is natuurlijk altijd afhankelijk van wat je zelf wilt, maar in deze drie regio’s zit je in ieder geval goed.

wandelen in zweden

1: Blekinge

Blekinge is de kleinste provincie van Zweden, maar ook een van de mooiste. Deze regio in het zuidoosten van Zweden beschikt over een schitterende kustlijn, met 800 eilanden en duizenden kliffen. Ongeveer de helft van de 100 natuurreservaten in Blekinge is in deze archipel te vinden. Cultuurliefhebbers brengen natuurlijk een bezoek aan de regionale hoofdstad Karlskrona, die met zijn opmerkelijk goed bewaarde vlootbasis zelfs een plek op de UNESCO-Werelderfgoedlijst heeft gekregen. Ook een omweg naar de vestingwerken van het nabijgelegen dorpje Kristianopel, een erfenis van de eeuwenlange strijd tussen Zweden en Denemarken, is de moeite meer dan waard.

Wie kennis wil maken met de kustlijn van Blekinge, kan hiervoor gebruikmaken van de vele wandelpaden in de regio. Een speciale aanrader hierbij is de ARK56. Dit bestaat uit diverse fiets-, kajak- én wandelroutes die met elkaar verbonden zijn en die kriskras door de archipel heen lopen. Onderweg passeer je stille baaien, verlaten rotseilanden en goed bewaarde historische monumenten. De ARK56 heeft bovendien een eigen app, waarmee je makkelijk je eigen route kunt plannen. Hier kun je tevens een overzicht van accommodaties in de buurt bekijken, zoals Pension Järnavik en Camping Dragsö.

Nationaal park asnen zweden

2: Småland

Volgens de Zweden zelf wordt het nergens ‘Zweedser’ dan in Småland. Veel typisch Zweedse zaken vinden namelijk hun oorsprong in deze regio. Zo is Småland de bakermat van meubelgigant IKEA en ook Astrid Lindgren, schrijfster van de bekende kinderboekenserie Pipi Langkous, is er geboren. Daarnaast heeft deze regio echter ook de typisch Zweedse balans tussen natuur en cultuur gevonden. Outdoorliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de meer dan 400 natuurreservaten. Met de dichte bossen, heldere meertjes, frisgroene weiden en schilderachtige rode hutten, lijken de meeste landschappen hier rechtstreeks uit een ansichtkaart afkomstig. Tegelijkertijd tref je hier ook hypermoderne kunst en design aan. Met name de regio Glasriket (Glasrijk) is hier een mooi voorbeeld van. Hier wordt al bijna drie eeuwen lang de wereldberoemde Zweedse glaskunst gemaakt, die je met eigen ogen kunt zien in diverse glasstudio’s.

Dankzij de vele wandelroutes kun je de natuur in Småland uitstekend wandelend verkennen. Als je extra dicht bij de natuur wilt komen, kan je er dankzij het allemansrecht voor kiezen om je tent midden in het bos op te zetten. Of kies voor een van de langeafstandsroutes, zoals de Utvandrarleden (de Emigranten Route). Op deze 107 kilometer lange wandelroute loop je in de voetsporen van de meer dan 1 miljoen migranten, die in de negentiende eeuw naar de Verenigde Staten trokken. Doe je het toch liever wat rustiger aan? Loop dan een van de kortere routes in Nationaal Park Åsnen, het nieuwste nationale park van Zweden. Ook het Nationaal Park Store Mosse leent zich uitstekend voor een avontuurlijk dagtochtje. Hier tref je namelijk het grootste moerasgebied van Zuid-Zweden aan, dat je op de ruim 40 kilometer aan wandelpaden kan ontdekken.

Wandelen zuid zweden

3: Öland

Het eiland Öland ligt op slechts zes kilometer van het vasteland in de Oostzee, maar onderscheidt zich duidelijk van de rest van Zweden. Niet alleen dankzij het milde klimaat, maar ook door de unieke landschappen. Het eiland is 137 kilometer lang, maar op het breedste punt slechts 16 kilometer breed. De zee is dus nooit ver weg in Öland. De ongeveer 300 kilometer aan kustlijn bestaat voor een groot deel uit brede zandstanden, waar je heerlijk kunt rondstruinen. Daarnaast tref je hier ook steile rotskliffen aan, met name bij de ‘Stenkusten’ in het noordwesten, die bij helder weer een spectaculaire aanblik bieden.

In het binnenland van Öland is de variatie niet minder. Waar het centrale deel van het eiland vooral uit loofbossen bestaat, springen in het zuiden juist de alvars in het oog; open droge heidevelden die door het onderliggende kalkplateau niet of nauwelijks vruchtbaar bleken. Hier heeft de mens de natuur niet naar zijn hand kunnen zetten, maar hebben de mensen moeten leren leven met de barre omstandigheden. Daardoor is een uniek landschap met zijn eigen vegetatie bewaard gebleven. Samen met de karakteristieke molens, hebben deze open vlaktes op het zuiden van Öland ook een plaats op de Werelderfgoedlijst gekregen.

Wil je het van dichtbij beleven? Loop dan de Mörbylångaleden. De wandeltocht is 84 kilometer lang en behoort tot de twaalf Signature Trails van Zweden. Je start hierbij in Färjestaden in het midden van Öland, waarna je in vijf etappes naar het zuidelijkste puntje van het eiland loopt naar de vuurtoren Långe Jan. Gewoon een stukje lopen kan natuurlijk ook.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?