Bergen Magazine 4 van 2011

De mooiste wintertochten in en rond Finhaut

Toerski col de la terrasse

Een beetje bergliefhebber kent natuurlijk Chamonix. Het merendeel van de inwoners van het beroemde Franse stadje aan de voet van de Mont Blanc, met zijn 4810 meter de hoogste berg van de Alpen, verdient niet voor niets de kost met toerisme en bergsport. Maar als de Chamoniards even de drukte willen ontvluchten nemen ze de auto of het Mont Blanc Express-boemeltreintje en gaan ze de grens over, naar het Zwitserse bergdorpje Finhaut.

Col de Fénestral (2451 m)

Voor de Col de Fénestral moet je goede benen hebben, vooral op de afdaling die van begin tot eind avontuurlijk is. Dit is een tocht voor hoogzomer (anders pickel en stijgijzers mee i.v.m. sneeuwvelden).

Startpunt: Finhaut village (1250 m) – la Léchère – Fénestral - Col de Fénestral (2451 m) – Alpage d'Emaney – Tête de la Boffa – FinhautDuur en hoogteverschil: 6½ uur, 1201 m stijgen en dalen.

Col de la Terrasse (2645 m)

Schitterende toerskitocht die vaak nog tot begin juni kan worden gedaan. De afdaling is een noordhelling, als je op tijd vertrekt kun je genieten van makkelijk skibare springsnow/Firnschnee. Met Hemelvaart gaat veelal de toegangsweg naar de Barrage d'Emosson open en is het mogelijk om hoog te starten.

Startpunt: Col de la Geulaz (1965 m) – Barrage d'Emosson (1932 m) – La Feudale – Col de la Terrasse (2645 m).Duur en hoogteverschil: 3¾ uur, 713 m stijgen en dalen.

Barrage d'Emosson/Col de la Geulaz

Eenvoudige winterbeklimming op toerski's of sneeuwschoenwandeling, deels over de voor het verkeer gesloten weg, deels over steile wandelpaden naar de Barrage d'Emosson.

Startpunt: Finhaut, Route d'Emosson (1300 m) – La Léchère – Col de la Geulaz (1965 m).Duur en hoogteverschil: toerski's 2¾ uur, sneeuwschoenen 3½ uur, 765 m stijgen en dalen. 

Dinosaurussporen Vieux EmossonDinosaurussporen

Vooral de wandeling door de Gorge de la Veudale is een onvergelijkbaar schouwspel.

Startpunt: Barrage d'Emosson – Gorge de la Veudale – dinosaurussporen – Cabane du Vieux Emosson – Barrage d'Emosson.Duur en hoogteverschil: ong. 4¼ uur, 540 m stijgen en dalen. Geschikt voor kinderen. Overnachting in Cabane du Vieux Emosson mogelijk.

 

 

Bel Oiseau (2628 m, zomer)View from EmossonDe zomerbeklimming van de Bel Oiseau biedt een spectaculair uitzicht over het blauwgroene water van het Emosson-stuwmeer. Grote kans op marmotten en gemzen.

Startpunt: Barrage d'Emosson – via de lange tunnel naar de oostoever van het stuwmeer – aan het einde van de weg de steenmannetjes volgen naar de top.Duur en hoogteverschil: ong. 4½ uur, 668 m stijgen en dalen. Echte bergtop, geschikt voor tredvaste kinderen.

Bel Oiseau (2628 m, winter)

De winterbeklimming van de Bel Oiseau op toerski's langs de noordoostflank is qua route en uitzicht niet te vergelijken met de zomerbeklimming, die via de noordwestflank loopt. De tocht is het mooist als er sneeuw ligt tot in het dorp.

Startpunt: Finhaut, Route d'Emosson (1300 m) – La Lechère – door het bos omhoog naar de Alpage du Fénéstral – Chaux du Fénestral – Col du Bel Oiseau – Bel Oiseau (2628 m)Duur en hoogteverschil: ong. 5 uur, 1300 m stijgen en dalen.

Bergen Magazine 4 van 2011Deze routes zijn eerder verschenen in Bergen Magazine nummer 4 van 2011.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.