Home » Reportage
Vaude Tencel

De nieuwe Tencel-vezels

Een nieuw materiaal is in opkomst in de wereld van de outdoorkleding. Geen nieuwe synthetische stof, maar een stof die wordt gemaakt van natuurlijk materiaal: Tencel®. De Tencel® vezels ademen, voeren snel vocht af en zitten ook nog eens lekker. Daardoor is kleding van Tencel®-vezels ideaal voor outdoor-kleding en heeft outdoormerk Vaude er een hele kledinglijn van gemaakt. Maar wat is Tencel® eigenlijk voor een stof?

De kleding van Tencel®-vezels voelt heel zacht aan. Doordat het materiaal veel meer vocht kan afvoeren dan bijvoorbeeld katoen, voelt de stof heel comfortabel aan, ook als je je inspant tijdens een flinke bergwandeling. Omdat de stof ook heel licht aan voelt, lichter dan linnen, is de stof ook heel geschikt voor zomerkleding.

Duurzame outdoorkleding

De basis van de Tencel®-vezels is hout. Of specifieker gezegd: cellulose uit de houtvezels van eucalyptus en beukenhoud. Dat betekent dat de grondstof voor de vezels hernieuwbaar is. Eucalyptus- en beukenbomen groeien namelijk relatief snel, zonder dat daar heel veel irrigatie en bemesting voor nodig is. Door de bossen die nodig zijn voor de productie duurzaam te onderhouden, kan de productie van Tencel® bijdragen aan een duurzamere productie van outdoorkleding.

Gesloten productieproces

Het productieproces van de Tencel®-vezels is ook zo duurzaam mogelijk gemaakt. Om de cellulose uit het hout te winnen, is veel water nodig, maar dat water wordt zo veel mogelijk teruggewonnen, zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden. Zo blijft de uitstoot beperkt. 

Geen vieze geurtjes

De natuurlijke vezels hebben nog een voordeel. Ze stoten uit zichzelf al bacteriën af. Daardoor houdt de stof minder vieze geurtjes vast en daardoor zijn er weer geen chemicaliën nodig om die vieze geurtjes te bestrijden. Extra duurzaam dus.

 

Meer inspiratie

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)