De vijf hoogste kabelbanen in de bergen

Droom je van mooie routes door de bergen, maar is een beklimming je net iets te gevaarlijk? Of wil je juist wel klimmend een bergtop op grote hoogte bereiken, maar sla je de eerste paar duizend meter liever over? Niets is gemakkelijker en sneller dan je bungelend in een cabine naar de top van een berg te laten vervoeren, met panoramisch uitzicht over diepe ravijnen en scherpe bergkammen. Bergwijzer laat je met deze vijf hoogste kabelbanen boven de wolken uitstijgen.

Mérida, Venezuela

Hoewel deze kabelbaan als sinds 2008 niet meer in gebruik is, wordt deze kabelbaan nog steeds officieel erkend als de hoogste én langste kabelbaan in de wereld. De kabelbaan is al 50 jaar oud en overbrugt een afstand van ruim 12 kilometer. Vanaf het beginpunt op de Plaza las Heroínas in Mérida (op 1577 meter hoogte), stijgt de kabelbaan 3200 meter.

De tocht voert over het nationale park Sierra Nevada de Mérida en bereikt uiteindelijk de top van de berg Pico Espejo op 4765 meter hoogte. Vanwege de grote hoogte is er extra zuurstof beschikbaar in de cabines en op de top. Momenteel wordt de kabelbaan gerepareerd en gemoderniseerd, maar het is nog onbekend wanneer deze weer in gebruik wordt genomen.

La Paz, Bolivia

Deze kabelbaan is nog relatief jong: het eerste gedeelte is in april 2014 in gebruik genomen. Het betreft een rit van ongeveer tien kilometer die door het Andesgebergte voert. De kabelbaan verbindt de hoofdstad La Paz (op 3660 meter hoogte) met de stad El Ato (op 4050 meter hoogte). In de cabines passen ongeveer 10 mensen.

Vervoer met de kabelbaan is zo snel en efficiënt dat deze geen gewone toeristische attractie meer genoemd kan worden. De kabelbaan dient dan ook als vervanging voor het vervoer over de weg, dat veel trager gaat. Bovendien is het goedkoop, een kaartje kost maar drie bolivianos (ongeveer 33 eurocent).

Klein Matterhorn, Zwitserland

De hoogste gondelbaan van Europa ligt in Zwitserland en vervoert je vanaf het plaatsje Zermatt tot 3883 meter hoogte, naar het hoogste bergstation in de Alpen op de berg Klein Matterhorn. Dit station, dat Matterhorn Glacier Paradise heet, is op een indrukwekkende manier uit de rotsen gehouwen. Voor de rit moet men veel tijd uittrekken, omdat deze in verschillende stappen moet worden gedaan. De lucht is op deze grote hoogte zo ijl, dat bezoekers aangeraden wordt rustig te acclimatiseren.

Voor veel wandelaars en bergbeklimmers is dit station een startpunt om nog grotere hoogtes te bereiken. Het uitstappunt biedt naast het hoogstgelegen restaurant van Europa, een uitzicht op de sneeuw en gletsjers van de Zwitserse bergen, en op de bergen van Italië en Frankrijk. Daarnaast bevindt zich hier de top van het internationale skigebied, dat het gehele jaar open is. De rit naar boven is erg populair: per jaar maken ongeveer een half miljoen mensen gebruik van de kabelbaan.

 Val Thorens, Frankrijk

De 1300 meter lange kabelbaan in het Franse skidorp Val Thorens, het hoogstgelegen skidorp van Europa, brengt je met een snelheid van 100 kilometer per uur, binnen twee minuten van 3230 naar 3000 meter hoogte. De kabelbaan werd geopend in februari 2015 en is speciaal gereserveerd voor skiërs. Tijdens de rit hang je geharnast en gehelmd onder de kabel en vlieg je als een adelaar door de lucht. Vanaf de kabelbaan is het is 250 meter tot de grond, waarop onder andere een spectaculaire gletsjer ligt. De kabelbaan is te bereiken vanaf het skigebied van Orelle.

Banff, Canada

De gondels op deze baan zijn geschikt voor vier personen en brengen je vanaf het plaatsje Banff over het Banff National Park naar de top van de berg Sulphur op 2281 meter hoogte. De rit, waarbij je over de boomtoppen en een Rocky Mountain-top glijdt, duurt ongeveer acht minuten.

Wanneer je bovenaan uitstapt heb je een weids uitzicht over zes verschillende Canadese berggroepen. Ook zijn er twee restaurants en een cadeauwinkel op de top. Verder kun je hier wandelen over de bergkam die naar een nationaal historisch gebied leidt en waar het uitzicht misschien nog wel indrukwekkender is. Wellicht vang je een glimp op van de lokale fauna.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past