Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

De weg naar de top Trainingsweekend Ardennen

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank "Aan het eind van de Klettersteig heb ik nog een verrassing”, zegt begeleider Koen van Mountain Network, de organisatie die de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie organiseert, met een glimlach. Die verrassing blijkt een vrolijk gapende kloof van anderhalve meter breed en vijf meter diep. De enige optie is een grote stap te nemen en hopen dat je je voet goed neerzet, zodat je niet uit balans raakt.

Trainingsweekend Mont Blanc Expeditie bij bergsportcentrum Mountain Network in de Ardennen (begin april)

"Dit is echt niks voor mij", heb ik Shirley onderweg al horen zeggen. Ook Sander staat niet te dansen langs de afgrond, maar ze proberen het en komen ongeschonden aan de overkant. Voordat ikzelf de stap waag, controleer ik eerst nog even of mijn zekeringen goed zitten. Waarom wilde ik dit ook alweer? Harrie, op de eerste dag van het trainingsweekend in de Ardennen gebombardeerd tot stamhoofd van het team, vind het prachtig, al moet hij zich, ondanks zijn lengte, nog flink uitstrekken om de overkant te bereiken.

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

Conditie voor de Mont Blanc

Voor Ger en Ingrid is dit slechts warm lopen. Zij hebben een ruime klettersteig ervaring opgedaan, onder meer in de Dolomieten waar dit fenomeen via ferrata wordt genoemd, maar ze genieten ook op deze 'babypiste' met volle teugen. Alle teamleden, dus ook Youri en Rinke, die beiden weinig angst kennen, zijn in een goede conditie en klaar voor het beklimmen van de Mont Blanc in juni. Iedereen heeft nog een paar persoonlijke dingetjes om aan te werken, maar de basis is goed. Ook de teamgeest is prima. Hoewel de teamleden elkaar pas voor de tweede keer ontmoeten, (behalve de stellen Ger en Ingrid en Rinke en Shirley, van wie we mogen aannemen dat ze elkaar al vaker hebben gezien), is er nu al sprake van saamhorigheid in de groep.

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank Klettersteig als training voor alpinisme

Naast de klettersteig liggen de steile rotswanden, die we vervolgens beklimmen. Gek genoeg voelt de steile wand veiliger, dan de via ferrata. Waarschijnlijk omdat we daar aan een strak touw zitten. Mocht je bij een klettersteig een slippertje maken, dan kletter je eerst nog doodleuk twee meter de afgrond in, voordat je lifeline gespannen staat, maargoed je hebt er dan wel twee van, dat dan weer wel. Hoe dan ook, uiteindelijk blijkt iedereen ook zonder te kunnen, want alle teamleden houden grip. Het trainingsweekend in de Ardennen is de laatste testcase voordat we begin juni afreizen naar Frankrijk.

Hardlopen als training voor Mont Blanc Expeditie

Uit de verhalen blijkt dat alle teamleden serieus aan het trainen zijn. Harrie is zo fanatiek dat hij onlangs een kleine blessure heeft opgelopen aan zijn hamstring door overbelasting. "Ik heb de blessure laten behandelen met de dry needling methode. Daarbij steken ze heel dunne naalden in de spier, waardoor die ontspant. Je voelt het wel, maar het doet geen pijn en het werkt uitstekend. De volgende dag kon ik alweer hardlopen". Harrie loopt twee keer in de maand een halve marathon en wisselde dat de afgelopen weken af met lange wandelingen, een trailrunning door heuvelachtig gebied en een wedstrijd in het trappenhuis van een hoog gebouw.

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

De andere deelnemers bereiden zich ook voor door hard te lopen. Rinke gebruikt de trappen in de Maastunnel, die 85 meter de diepte in gaan. "Die doe ik twaalf keer tijdens mijn normale hardloopronde van een uur". Ook worden vele kilometers gemaakt in de sportschool op loopbanden die onder een hellingshoek van 8 tot 15% worden gezet en wordt de core-stability (spieren in buik en onderrug, heupen, billen en bovenbenen) door alle teamleden flink getraind.

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

Fietsen in heuvelachtig terrein

Tijdens de mountainbiketocht door het Ardenner landschap komen de kwaliteiten van Sander boven drijven. Hij blijkt een prima fietser en heeft er een flink tempo in. Toch moet ook hij, bij een gruwelijk steil bergweggetje met rotsen en boomwortels, de handdoek gooien. "Elke week rijd ik 100 km op en neer naar mijn werk. Ik ben een redelijk goede fietser, maar dat steile klimmetje was echt niet te doen, daar moest ik eraf". Ook de andere teamleden halen de top van de beklimming niet zonder af te stappen. In totaal fietsen we ongeveer 20 km door het heuvelachtige terrein, nabij het bergsportcentrum van Mountain Network in Dinant. Een dag eerder leggen we ongeveer 16 km af tijdens een oriëntatieloop, die Harrie omschrijft als een 'rustige wandeling'. Wat hem betreft mag het iets zwaarder met meer hoogteverschillen. Pieter Grosfeld, manager bergsport bij Mountain Network, dat de expeditie organiseert, is zeer tevreden over de homogene conditie van het team. "Met jullie conditie zit het wel goed. Ik zie acht afgetrainde koppies".

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

Tips voor de bergsportuitrusting voor een expeditie

In het bergsport centrum vertelt Pieter hoe het programma in juni eruit komt te zien en wat de deelnemers onderweg staat te wachten. Ook wordt de uitrusting van de deelnemers uitgebreid doorgenomen. Youri heeft allerlei tips om bergsportartikelen en kleding zo efficiënt mogelijk te gebruiken. "Ik kijk veel reviews op youtube. Daarin kun je heel goed zien hoe dingen werken en wat het handigste is om te gebruiken". Omdat ik het snel koud heb, raadt hij mij aan om een extra thermoshirt met korte mouwen over mijn normale thermoshirt aan te trekken. "Zo hoopt zich niet te veel kleding op in je oksels en hou je het toch warm".

Gebruik van camelbak op grote hooogte

Ook de tip van de camelbak neem ik graag ter harte. "Je moet er hoog op de berg wel voor zorgen dat je de vloeistof uit het drinkbuisje terug de camelbak in blaast, anders bevriest het". Tegen één van de heuvels rond het bergsportcentrum is een puinhelling gecreëerd, waar we oefenen op onstabiel terrein. Pieter legt de looptechnieken uit, die het best te gebruiken zijn tijdens de Mont Blanc Expeditie. "Probeer je voeten niet dwars, maar zoveel mogelijk naar voren te zetten. Zo houd je grip en oefen je ook alvast het lopen met stijgijzers. Die moet je straks ook recht naar voren in het ijs zetten". Op de puinhelling oefenen we ook het lopen met een touw en het langzame maar gestage tempo waarmee we straks over de steile rotsen en gletsjers lopen. Met een weekend vol inspiratie laten de deelnemers aan de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie de Ardennen achter zich en bereiden zich voor op het ultieme doel; de beklimming van de hoogste berg van de Alpen in juni 2014.

Trainingsweekend Ardennen voor Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie. Foto Frank

Tekst, foto's en video: Frank Peters

Bekijk hier nog het videoverslag van dit weekend:

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen