Dit is de reden dat jij oorpijn hebt in de bergen

Dit is de reden dat jij oorpijn hebt in de bergen

Rijd je wel eens door de bergen of zit je in een kabelbaan en krijg je opeens oorpijn? Schrik niet, want het komt vaak voor. Niet alleen komt het in de bergen voor, maar ook in het vliegtuig of bij het duiken. Meestal is er niks aan de hand, maar omdat oorpijn natuurlijk wel vervelend is, hebben we een paar makkelijke tips waarmee je er weer vanaf komt! 

Hoe ontstaat oorpijn?

Het oor bestaat uit drie delen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het middenoor wordt door de buis van Eustachius verbonden met de neusholte en de keelholte. Deze buis kan je als een soort drukregelaar zien. Hoe hoger je bent, hoe lager de luchtdruk en hoe ijler de lucht. Omdat er weinig lucht is, kan de luchtbuis de luchtdruk in je oor niet meer zo goed regelen en daardoor kan je oor gaan suizen.

Wanneer kun je last krijgen van oorpijn?

Je krijgt niet altijd last van oorpijn. Sommige mensen merken zelfs nooit wat. Wanneer je rustig omhoog wandelt, zal je hier niet zo veel voelen. De meeste mensen krijgen alleen last wanneer je in een korte tijd met veel hoogteverschil afleggen. Denk bijvoorbeeld aan het opstijgen in een vliegtuig, maar als je met de auto door de bergen rijdt, of met de kabelbaan gaat, kan het ook gebeuren.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wat te doen bij verkoudheid?

Ben je verkouden of heb je al oorontsteking, dan kan dit alleen maar meer pijn gaan doen. Je krijgt dan pijnlijkere steken en de klachten kunnen langer blijven. Ben je verkouden, maar wil je toch graag de bergen in? Gebruik dan een neusspray, die zorgt ervoor dat je neus weer opengaat en de lucht er weer in en uit kan gaan.

Tips

De oorpijn zal je moeilijk kunnen voorkomen, maar toch kan je deze tips proberen zodat je er minder kans op hebt!

  • Kauwgom. Door te kauwen en te slikken trek je de buis van Eustachius open waardoor lucht ontsnapt en de druk in het oor afneemt.
  • Probeer te gapen. Of je nou denkt aan een saai verhaal, hoe moe je bent, of denkt aan iemand die aan het gapen is, dan zal je al snel gaan gapen. Door het gapen wordt de druk binnen en buiten je oor weer meer gelijk.
  • Neus dicht en blazen. Helpt het bovenstaande nou allemaal niet, probeer dan een truc die duikers ook vaak gebruiken: knijp je neus dicht en doe heel zacht alsof je door je neus blaast. Als het goed is, ‘hoor’ je vanzelf een ploppend geluid in je oren, daarna neemt de oorpijn als het goed is snel af. Probeer niet te hard te blazen, want dan krijg je alleen maar meer last en dat moet je niet willen!

Heb je er heel veel last van en helpt dit allemaal niet? Probeer dan een nat doekje op je oren te leggen. Door de kou van het doekje zal de pijn wat verlichten. Ook helpt natuurlijk paracetamol tegen de pijn. Je zou ook nog voor een langere tijd op een snoepje kunnen sabbelen. Blijf je last houden? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Oorpijn kan ook een symptoom zijn van andere problemen, zoals een ontsteking. Twijfel je, of ben je bang dat er meer aan de hand is? Raadpleeg dan een arts!

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.