Milieuvignet Frankrijk

Ecovignet in Frankrijk, hoe zit het?

Een nieuwe regel in Frankrijk. Daar mogen sinds de invoering van de nieuwe wet Crit'Air in 2017 milieuzones ingesteld worden in verschillende steden. De milieuzones gelden ook voor auto’s met buitenlandse kentekens, dus mocht je op weg naar de bergen een stad in rijden, dan gelden de regels ook voor jou.

Milieuzone’s in Frankrijk

Er zijn twee soorten milieuzones: permanent en tijdelijk. In de tijdelijke zones (ZPA) zijn verkeersbeperkende maatregelen van kracht als er bijvoorbeeld door weersomstandigheden sprake is van smog. Bepaalde typen auto’s mogen de zones niet in, en voor andere types geldt bijvoorbeeld een lagere maximumsnelheid. Als er maatregelen voor een ZPA worden afgekondigd, gebeurt dat meestal een dag van te voren. Het besluit wordt dan via lokale media zoals krant en radio bekend gemaakt.

Er zijn ook permanente milieuzones (ZRC). Hierin gelden altijd beperkende maatregelen. Voordat je zo’n zone (herkenbaar aan verkeersborden) binnenrijdt, moet je een milieusticker op je auto hebben. Afhankelijk van de regels binnen de specifieke ZRC worden bepaalde typen auto’s geweerd. Simpel gezegd: als je auto te veel uitstoot produceert, mag je de zone niet in. Mocht een ZRC binnen een ZPA liggen, dan kan het gebeuren dat de regels van de ZRC worden ter zijde geschoven door de regels van de ZPA, tot die ZPA wordt opgeheven.

Verschillende vignetten voor verschillende auto’s

Voor verschillende voertuigtypen gelden verschillende stickers. De Fransen hebben zes verschillende types voertuigen gedefinieerd. Zorg ervoor dat je de goede sticker op de goede plek hebt zitten, want er gelden pittige sancties op overtreding van de regels. Het Franse milieuvignet is alleen te bestellen via internet. De ANWB heeft tips die je helpen om het goede vignet te bestellen.  Let vooral op de levertijd. Het kan zo’n vier tot zes weken duren voordat je je milieuvignet voor Frankrijk in huis hebt. Inmiddels zijn er ook andere niet-officiële verkoopkanalen opgedoken, maar pas daarmee op, het risico dat je wordt opgelicht is groot.

Milieuzones in departementen

Inmiddels zijn de Fransen ook zo ver dat de milieuzones niet alleen voor steden, maar voor hele departementen kunnen gelden. Vaak zijn dit ‘tijdelijke’ milieuzones die ingevoerd kunnen worden als de weersomstandigheden daar naar zijn. In november 2017 gebeurde dat al in de Savoie.

Waar heb je een ecovignet in Frankrijk nodig?

Het aantal steden en departementen waar de milieuzones zijn ingevoerd, groeit nog altijd. Ook kunnen sommige milieuzones dus tijdelijk worden ingevoerd. Op de site van het Franse Ministerie van Milieu vind je een interactieve kaart van Frankrijk waar de verschillende zones staan aangegeven. 

Lastig?

Met de maatregelen is een woud van regels ontstaan, die voor de ‘gewone’ bergvakantieganger erg onduidelijk en onoverzichtelijk lijken. De Green Zones app kan je helpen wegwijs te worden in het woud van milieuregels. In de app wordt ook de actuele stand van zaken in de ZPA’s weergegeven. De Green Zones app is beschikbaar voor Apple en Android, maar is (nog) niet in het Nederlands beschikbaar.

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.