Een alpiene ervaring in Chamonix – Mont Blanc

Een alpiene ervaring in Chamonix – Mont Blanc

Het is eind juni als ik met mijn rugzak door de nauwe straten van Chamonix, Frankrijk wandel. Het dorp, gelegen in een vallei in de Franse Alpen, wordt omringd door charmante bergdorpjes die zo op een postkaart kunnen staan. Dagjestoeristen hebben inmiddels terug de terrasjes op Place Balmat terug ingepalmd, genietend van een raclette of een overprijsd glaasje Chautagne.

Tekst en foto: Dempsey Cappelle

Hun hoofd is gedraaid naar de bekende skyline met de Aiguille du Midi en de Mont Blanc die de vallei domineren. Deze laatste is de reden waarom ik in Chamonix vertoef. Ik heb me ingeschreven voor een alpiene cursus waarbij de beklimming van de Mont Blanc op het programma staat. Mijn eerste echte alpiene ervaring. 

Er wordt ons de komende drie dagen goed weer beloofd en dus kunnen we met een gerust gemoed naar Italië trekken om onze acclimatisatieklim te starten. Het plan is om de Gran Paradiso te beklimmen, de nodige basisklimtechnieken die we nodig hebben op de Mont Blanc aan te leren, en ons goed te acclimatiseren om over drie dagen aan de Mont Blanc te kunnen beginnen.

[…] Nog even concentreren. Met een slakkentempo zetten we onze beklimming verder. De bergkam wordt vlakker. Wat verder zien we het pad niet meer omhoog gaan. We hebben de top gehaald! Na bijna acht uur te hebben geklommen heb ik eindelijk mijn doel bereikt. Voor heel even verdwijnt de vermoeidheid door de adrenaline die door mijn lijf stroomt. Ik geniet van het panorama waar ik maanden voor getraind heb. Wolken mogen dan wel een groot deel van het alpiene landschap verbergen, de omliggende besneeuwde bergtoppen bezorgen me een kippengevel. Dat ik ondertussen erg veel krachten heb gebruikt wordt opnieuw duidelijk wanneer we de afdaling inzetten. De top bereiken is pas de helft, zo stelt een welbekend gezegde in het bergbeklimmen.

Het complete verhaal van Dempsey lezen? Kijk dan op Bergsporter.com.

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?