Home » Reportage

Een horloge met een hoogtemeter voor bergwandelingen: Waarom eigenlijk?

De sportieve buitenmens van vandaag wil graag alle ins en outs van zijn of haar avonturen kennen. GPS en horloges met hoogtemeter zijn daar een goed voorbeeld van en met goede reden: het zijn handige gereedschappen die het navigeren van een reis over bergtoppen of hoogvlaktes stukken makkelijker maken. Maar heb je nu echt een hoogtemeter nodig? Ja zeker!

Navigeren met een horloge met hoogtemeter

Je bent ze vast weleens tegengekomen tijdens een wandeling of op de ski-piste: Zo'n kenmerkend casio horloge met hoogtemeter. Het vertelt je direct dat degene die het draagt serieus met zijn hobby bezig is. Of het nu om een wandeling, klimtocht of skiën gaat - of misschien om dat beetje extra tijdens een adventure race - het kennen van je hoogte is absoluut een voordeel.

Enkele voor de hand liggende voorbeelden zijn:

Weten hoever je nog moet om de top te bereiken;
Weten óf je de absolute top hebt bereikt en niet simpelweg een lagere piek;

De hoogtemeter is ook van grote waarde wanneer je over grote, uniforme helling trekt en de hoogtemeter vaak de beste manier is om je positie te bepalen. Dit is zeker het geval wanneer je in het duister of in bewolkte omstandigheden wandelt, waarbij een kaart niet altijd goed leesbaar zal zijn.

Je voortgang vaststellen

Door de stopwatch functie van een casio horloge te combineren met de ingebouwde hoogtemeter heb je een uitstekende manier om je voortgang te monitoren, direct vanaf je pols. Heb je er een uur over gedaan om de eerste 300 meter hoogte te bereiken en moet je nog 600 meter? Dan is de kans groot dat je nog minstens 2 uur onderweg zult zijn. Had je deze tijd ook ingecalculeerd? Dan is er niets aan de hand. Het kan echter dat je er dankzij je hoogtemeter achter komt dat je minder snel gaat dan verwacht. Achterlopen op schema kan weleens tot ongemakkelijke situaties leiden en de hoogtemeter kan je in dit geval vertellen dat het verstandiger is om rechtsomkeer te maken.

Meer inspiratie

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)