Kilimanjaro - de hoogste berg van Afrika

Eerste beklimming Kilimanjaro, Tanzania

Tegenwoordig geldt de Kilimanjaro een beetje als een 'wandelberg', maar voordat op 6 oktober 1889 de Duitse geoloog Hans Meyer samen met de Oostenrijkse bergbeklimmer Ludwig Purtscheller de top van de Kibo - de hoogste van de drie pieken van de Kilimanjaro - bereikten, waren er al tientallen pogingen gedaan die om uiteenlopende redenen mislukten. De top halen is, hoewel technisch niet erg moeilijk, ook nu nog zeker geen sinecure!

De Kilimanjaroberg is een zogeheten slapende vulkaan en bestaat eigenlijk uit drie vulkanische pieken, te weten Kibo, Mawenzi en Shira. Gelegen in het noordoosten van Tanzania is het met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en mede daardoor vaak een bucketlist-bestemming van bergliefhebbers. 

Wetenschappers en bergbeklimmers

De eerste expedities naar de berg stammen uit het begin van de 19e eeuw. Europese ontdekkingsreizigers probeerden naar boven te gaan in gezelschap van wetenschappers als geologen en carthografen. Dat een berg beklimmen ook technische vaardigheden en goed materiaal vergt, zorgde ervoor dat men na een aantal mislukte pogingen ervaren alpiene klimmers meenam. Een daarvan was Ludwig Purtscheller die met Hans Meyer meeging.

De eerste basiskampen

Tijdens een van de eerdere pogingen van Meyer en Purtscheller putte het tredes uit ijs hakken hen zo uit, dat ze niet verder konden. Drie dagen later, op 6 oktober 1889, lukte het hen om de top te bereiken en konden ze met eigen ogen zien dat de Kibo een krater had. Dit succes was mede te danken aan het feit dat ze hadden nagedacht over de efficiency van de onderneming. Ze hadden besloten om op meerdere plekken langs de route kampeerplekken te maken met voedselvoorraden, zodat ze niet te ver terug hoefden af te dalen als dat nodig was.

Honderdjarig jubileum

In 1989, vanwege het feit dat honderd jaar daarvoor de top van Kibo voor het eerst was bereikt, hebben de lokale dragers die Meyer en Purtscheller destijds vergezelden posthuum een onderscheiding gekregen. Een oude inwoner van Marangu, Yohani Lauwo, was daarbij aanwezig en uit de documentatie van de expeditie en zijn verhalen heeft men geconcludeerd dat hij ook een van de eersten moet zijn geweest die (meermaals) op de top van de Kilimanjaro heeft gestaan. Of hij Meyer en Purtscheller heeft vergezeld is niet duidelijk.

Snelle jongens en meisjes

Naast de 'gewone' toppogingen probeert men tegenwoordig ook de top van de Kilimanjaro zo snel mogelijk te bereiken. Het record bij de mannen staat op naam van de Zwitsers-Equadoriaanse berggids Karl Eglof die op 13 augustus 2014 in een tijd van 6 uur en 42 minuten heen en terugliep. Bij de vrouwen is de Duitse Anne-Marie Flammersfeld de recordhoudster. Zij ging op 27 juli 2015 in 8 uur en 32 minuten op en neer.

Bron: Wikipedia

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)