Een geocache in een verlaten tunneltje.

Geocachen: wat is het?

Geocachen in Zwitserland.We hadden tijdens onze vakantie in Graubünden een dagje geocachen gepland. Op internet had ik al wat voorbereidend werk gedaan en ik had een aantal caches uitgekozen om te gaan doen. Bijvoorbeeld een in een oude, donkere, natte verlaten tunnel in een berg. Een ander bij een eenzame boom op een heuveltje naast een haarspeldbocht. Die dag vonden we alle caches die op het programma stonden. De een moeilijker dan de ander.

Auteur: Fenneke Visscher

Wat is geocachen?

Geocachen is eigenlijk schatzoeken voor volwassenen. Iemand heeft een schat verstopt en heeft de precieze coördinaten op geocaching.com geplaatst. Als de cache je interessant lijkt (mooie locatie bijvoorbeeld), ga je met je gps op pad. Met behulp van satellieten kom je aan op de juiste coördinaten en op die locatie ga je opzoek naar de schat. Dat kan een kistje, plastic doosje of fotokokertje zijn. Soms moet je eerst op zoek naar aanwijzingen voordat je verder kunt of moet je een vraag beantwoorden of puzzelen. Als je de cache gevonden hebt, kun je je naam in het logboekje schrijven en je vondst op internet ‘loggen’.

Een geocache in een verlaten tunneltje. Waar kun je het doen?

Geocachen kan over de hele wereld. Er zijn wel gebieden waar minder caches liggen, maar op toeristische plekken kun je ze zeker overal gaan zoeken. Per tocht wordt er aangegeven wat de moeilijkheidsgraad van het terrein is, hoe groot de cache is en het niveau van de vragen of zoekplek.

Wat heb je ervoor nodig?

Om te kunnen geocachen heb je een apparaat nodig dat werkt met gps. Het kan tegenwoordig ook met je smartphone. Via de site www.geocaching.com kun je de coördinaten opvragen en naar je gps-apparaat verzenden. Er is ook een app die je kunt kopen en waarmee je caches kunt zoeken via je telefoon.

De gps geeft aan dat hier de cache ligt. Waarom is het zo leuk?

Het leuke is dat caches overal ter wereld liggen en dat je er zonder dat je het weet al eens langs bent gelopen of vaak langs rijdt met de auto. Ze liggen ook bij je favoriete vakantiebestemming in de bergen. Je komt dankzij de route op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Bijvoorbeeld in een grot, langs een wandelpad, bij een waterkrachtcentrale, in een kasteeltuin, noem maar op. Overal liggen de caches verstopt en vaak door iemand die het gebied goed kent en dus de mooie plekjes ook.

Wat levert het je op?

Het geocachen levert voornamelijk een leuke wandeling en een mooie omgeving op. Je kunt niets winnen met het vinden van de schat. Je kan wel een klein speeltje uit het kistje halen, maar je moet er dan wel ook iets leuks instoppen. Er zijn ook zogenaamde travelbugs. Dat is een coin die je van de ene cache naar de andere verplaatst. Op internet kun je dan volgen hoe de coin zich verplaatst. 

Zijn er ook nadelen?

Als je batterij van je gps-ontvanger leeg is, kun je niet verder. Zorg dus altijd voor opgeladen batterijen en eventueel reserve. Verder is het niet de bedoeling dat mensen de cache vinden die niet met geocachen bezig zijn. Maar soms is het wel heel druk op de plek waar de cache ligt. Kies dan een rustig moment uit om te loggen of doe het onopvallend. Een ander probleem kan zijn dat je in de bergen of grotten niet altijd even goed bereik hebt met je gps. Soms moet je even iets omlopen of doorlopen om weer bereik te krijgen zodat je weet waar je moet zoeken.

Een veelgebruikte verstopplek voor een cache.Wat zijn de gevaren?

Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen. Caches liggen op berghellingen, tussen de rotsen of op andere plekken in de natuur of in de stad. In juni 2011 is er een vrouw zwaar gewond geraakt omdat ze tien meter naar beneden was gevallen tijdens het zoeken van een cache in Oostenrijk.

Onze ervaringen

Voor ons is geocachen een nieuwe hobby die we heel goed op vakantie in de bergen kunnen beoefenen. Je komt op leuke plekken, bent gemotiveerd om nog even door te lopen want je weet dat daar verderop iets te vinden is en het geeft een ander doel aan je wandelingen. Het leuke is ook dat je soms een korte en soms weer een lange wandeling maakt om bij de cache te komen. Onze favoriete geocaches zijn de zogenaamde multi-caches. Dat betekent dat je op een bepaald punt start, daar een vraag moet beantwoorden en dan weer een stapje verder komt.

Niet gevonden?

Halverwege een klettersteig in Engelberg (Zwitserland) waren we opzoek naar een klein doosje. We hadden elk steentje al opgetild, gevoeld in elk gat in de rotsen en we konden het doosje echt niet vinden. Ook de hint kon ons niet verder helpen. We belden onze hulplijn in Nederland of die nog even op internet wilde kijken voor een hint. Helaas. We hebben de cache niet gevonden. Het was een erg drukke route, dus de kans was groot dat iemand het doosje had meegenomen of had laten vallen.

Maar wat moet je doen als je de cache niet kunt vinden? Je zou op een later tijdstip het nog eens kunnen proberen. Dan zoek je ineens op andere plekken en vind je de cache misschien wel. Als je denkt dat de cache er echt niet ligt, moet je dit even melden op de website. Dan kan de eigenaar ervan kijken of de cache inderdaad weg is en actie ondernemen.

 

Heb je na het kijken van dit filmpje of het lezen van dit artikel nog vragen? Kijk dan even hier.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden