Grooste kerstboom ter wereld Gubbio

Grootste kerstboom ter wereld op een Italiaanse berghelling

Elk jaar worden op de hellingen boven het Italiaanse stadje Gubbio in de regio Umbrië de lichten van de grootste kerstboom ter wereld ontstoken. Op de hellingen van de berg Monte Ingino vormen honderden lampen een enorme kerstboom. Volgens de Italianen is het de grootste kerstboom ter wereld.

Kerstboom in het Guinness book of Records

De kerstboom op de hellingen van Monte Ingino is een ware traditie in het middeleeuwse stadje. Sinds 1981 worden elk jaar de lichten van de boom ontstoken tijdens het feest van de Onbevlekte Ontvangenis. De lichtjes branden van zonsondergang tot diep in de nacht. Rond Driekoningen gaan de lichtjes weer uit. In 1991, tien jaar na de eerste keer dat de lichtjes van de boom aangingen, werd de boom opgenomen in het Guinness book of Records als grootste kerstboom ter wereld.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Afmetingen van de grootste kerstboom ter wereld

De grootste kerstboom ter wereld is enorm. De boom is 650 meter hoog en op het breedste punt 350 meter breed. Om de vorm van de boom op de berghelling te maken, worden maar liefst 300 groene lampen gebruikt en nog zo'n 400 gekleurde lichtjes vullen het silhouet van de boom met vrolijke kleuren. De grote ster die als 'piek' de kerstboom siert, bestaat ook uit zo'n 200 lichtjes. Om alle lichtjes van stroom te voorzien, wordt meer dan acht kilometer snoer gebruikt.

Al die lichtjes zijn 'geadopteerd' door inwoners van Gubbio en de omgeving. Zij hebben de mogelijkheid om 'hun' lichtje doormiddel van een boodschap op te dragen aan een dierbare. En dat doen ze ook graag, van pasgeboren baby's tot onlangs overleden dierbaren. En niet alleen die boodschappen laten de verbondenheid van de inwoners van Gubbio met hun kerstboom zien. Ook de 2100 werkuren die de organisatie, die uit louter vrijwilligers bestaat, jaar in jaar uit aan alleen al het opzetten van de boom besteden, laat zien dat de inwoners van Gubbio maar al te trots zijn op de boom. 

Paus Fransiscus

Het ontsteken van de lichtjes in de grootste kerstboom ter wereld is een groot feest. In 2014 was het aan paus Fransiscus de eer om via een videoverbinding de lichtjes van de kerstboom te ontsteken. In 2015 ontstak Artsen zonder Grenzen de lichtjes van de grootste kerstboom ter wereld.

40 jaar kerstboom van Gubbio

2020 zou een speciale editie worden, want op 7 december gingen de lampjes voor de veertigste keer aan. Maar het feest was niet helemaal wat er gepland was. Toch zette de organisatie het optuigen van de kerstboom door. Juist omdat 2020 zo'n moeilijk jaar was, wilde de organisatie de lampjes van de kerstboom toch laten schijnen. Als een symbool voor vertrouwen en hoop in de toekomst. De eer om de boom voor de veertigste keer te ontsteken, ging daarom ook naar de burgemeester van Gubbio, Filippo Mario Stirati, en de bisschop van Gubbio Luciano Paolucci Bedini, omdat zij tijdens de crisis een belangrijke steun en toeverlaat voor de gemeenschap waren. 

Ook in 2022 werd de kerstboom weer ontstoken:

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?