Home » Blogs

Bergsport en meer in midden-Italie; Le Marche en Umbrie

9 april, 2015 - 16:51 - Agricamp Picobello

Midden Italie en bergsport gaan uitstekend samen. Zoals bijna iedereen wel weet vormen de Apennijnen de spreekwoordelijke ruggegraat van het langgerekte Italie. Wanneer we wat specifieker dit berggebied bekijken koen we terecht in het Nationaal Park Monti Sibillini. Dit, 0ngeveer 70.000 hectare grote park, is minder bekend bij liefhebbers van de bergen. Vreemd eigenlijk want het biedt zo'n beetje alles wat een bergliefhebber zich kan wensen.

Hoogste punt van het Park is de Monte Vettore. Met 2476 hoogtemeters niet meteen indrukwekkend te noemen maar je kan het jezelf behoorlijk moeilijk maken op deze berg wanneer je afwijkt van de "normaalroute". Zo is de Oostwand met zijn komvormig theater een echte uitdaging en vindt je aan de zuidzijde een behoorlijk technische route. Ook de Monte Bove, Monte Priora en il Cannafusto "triggeren" de bergsporters onder ons.

In de zomer tellen de hoge temperaturen vaak mee als belastende factor terwijl men in de winter rekening moet houden met flinke sneeuwval. Omdat Italie ligt tussen de Adriatische Zee en de Tyreense Zee en omdat het land zo smal is moet er bovenop de kammen en de toppen van de bergen rekening gehouden worden met hevige wind. Het is namelijk meestal zo dat wanneer er aan de Oostkust een hogedruk gebied ligt er zich een lagedruk gebied bevindt aan de Westkust. Dit lijdt letterlijk tot stormachtige ontmoetingen boven de 2000 meter; spannend!

En kan je er ook klimmen? Jazeker. In het Park zelf zijn een aantal sportklimgebiedjes maar net even buiten het park kan je je hart ophalen aan klimroutes van verschillend niveau welke allemaal uistekend onderhouden zijn.

Mountainbikers kunnen de pedalen rond laten gaan over bewegwijzerde MTB tracks. Let wel; voor beginners vaak wat aan de te pittige kant. De meer getrainden onder ons zullen zich naar hartelust uit kunnen leven.

Wil jij ook een de bergport beleven in een nog niet door het massatoerisme ontdekt gebied? In een Park waar de flora en fauna zeer boeiend is en waar in de Italiaanse Rifugio's die bekende gastvrijheid heerst? Reis dan eens af naar Le Marche en begin je ontdekkingstocht in een gebied wat meer te bieden heeft dan je verwacht.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)