Roy van Langen

Interview met International Mountain Leader Roy

Onlangs rondde Roy van Langen zijn opleiding tot International Mountain Leader af. Tegen Bergwijzer vertelde hij over zijn werk, de opleiding tot International Mountain Leader en natuurlijk zijn passie voor de bergen.

Waar is je liefde voor de bergen ontstaan?

Toen ik klein was ging ik vaak met mijn ouders op vakantie naar de bergen: Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Daar maakten we mooie wandelingen en dat vond ik toen al erg leuk. Door deze wandelingen is mijn liefde voor de bergen en voor het wandelen ontstaan. Vanaf 2000 ging ik zelfstandig met mijn backpack op stap om meerdaagse wandelingen te  maken in Nederland en Schotland. Dat smaakte naar meer en zo ben ik in 2008 met mijn vriendin naar Nepal gereisd. Daar hebben we de trekking “Around the Annapurna” gedaan. Een prachtige trekking van 2 weken, waarvan de hoogste pas op 5616 meter ligt. De adembenemende omgeving, de aardige mensen, de ongerepte natuur en de hoge bergen vonden we allebei geweldig.

De vakantie in Nepal heeft ons geïnspireerd om vaker bergtochten te maken. Nadat we de veilige en bekende wandelroutes in de Alpen wel gezien hadden, wilden we nog onafhankelijker zijn om op mooiere plekken te kunnen komen. Daarom zijn we samen cursussen gaan volgen om veilig in de bergen te wandelen en te klimmen. De eerste cursus was indoor toprope klimmen. Van daaruit heb ik mijzelf in een paar jaar verder ontwikkeld tot sportkliminstructeur en sinds dit voorjaar ook International Mountain Leader.

Wat herinner je je nog van je eerste beklimming?

De eerste echte beklimming was voor mij in het Ötztal tijdens de C1-cursus. Ik herinner me dat we de Wildspitze beklommen met weinig zicht. Tijdens de tocht werd het zicht steeds beter en langzaam verscheen de top in beeld. Na een flinke klim werden we op de top beloond met een prachtig uitzicht. Op weg naar beneden trok de lucht verder open en konden we precies zien waar we gelopen hadden. Het genieten van de omgeving en het voldane gevoel na een zware inspanning is wat me het meest is bijgebleven.

In Nederland ben je bootcamptrainer, wat deed je besluiten om ook mensen mee de bergen in te nemen als Mountain Leader en waarom was die opleiding voor jou zo belangrijk?

Voordat ik bootcamptrainer was, heb ik ruim 10 jaar bij Defensie gewerkt. Tijdens mijn uitzendingen heb ik veel ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen en het werken in groepen. Na de uitzendingen verloor ik echter het plezier in het werk bij Defensie. Ik besloot om te kiezen voor de dingen die ik écht leuk vond.

Ik heb een passie voor sporten, reizen, natuur, bergen en wandelen: hierdoor voel ik me fit en zit ik lekker in mijn vel. Buiten sporten in de natuur versterkt dat gevoel. Dit wil ik graag met anderen delen en hen ook die ervaring geven. In Nederland doe ik dat als bootcamptrainer. Hierbij zie ik deelnemers fitter worden en genieten van het bewegen in de buitenlucht.

Om mijn passie voor bergwandelen te kunnen delen en mensen te begeleiden in de bergen, was een goede opleiding wel essentieel. Daarom besloot ik om de opleiding tot International Mountain Leader te volgen. Dit was voor mij de enige juiste route om professioneel eigen wandelreizen te kunnen organiseren.

Roy van Langen

Je hebt je opleiding tot International Mountain Leader onlangs afgerond, hoe ging die opleiding in z’n werk?

De opleiding duurt 3 jaar. Elk jaar bevat praktijktrainingen, stages en theorievakken.

In de opleiding is veel aandacht voor de veiligheid. Denk hierbij aan lawinekunde, navigatie met kaart en kompas, een helikopter-redding, EHBO en ondersteuning van deelnemers bij moeilijk terrein. Daarnaast is er ook veel aandacht voor kennis over het ontstaan van de bergen, geologie, weerkunde, flora en fauna. Met deze informatie kun je je deelnemers entertainen en zorg je dat een reis ook inhoudelijk leuk en interessant wordt.

Bergwandelen brengt in de zomer en in de winter andere risico’s met zich mee. Daarom zijn er zomer- en wintertrainingen. In het laatste jaar van de opleiding heb ik een zomer- en een winterexamen moeten afleggen. Voor het zomerexamen heb ik een reis georganiseerd voor 4-6 deelnemers vanuit Samoëns. Tijdens het examen werd ik beoordeeld op het omgaan met de groepsdynamiek, veilige routekeuze, kennis van de omgeving. Ook werden er blessures in scène gezet. Hoe los je problemen op en hoe maak je de reis geweldig voor iedere deelnemer?

Bij het winterexamen was er vooral aandacht voor inschatten van risicovol terrein in verband met lawines. Hoe leer je mensen sneeuwschoenwandelen en omgaan met de lawinepieper, sonde en schep? Hoe kies je de beste route zonder wandelpaden in de ongerepte natuur?

Beide examens heb ik inmiddels gehaald en ik kijk er naar uit om alles wat ik heb geleerd nu echt in de praktijk te gaan brengen.

Roy van Langen

Wat zijn de belangrijkste lessen die je tijdens die opleiding hebt geleerd?

Het belangrijkste onderwerp tijdens deze opleiding tot mountain leader is met name veiligheid. Je moet je groep altijd weer veilig en in goede gezondheid terug zien te brengen! Ik kan nu veel beter risico’s afwegen, daarin de beste keuzes maken en deze in zomer en winter goed onderbouwen. Daarbij weet ik nu ook snel te reageren op onverwachte situaties en problemen, bijvoorbeeld hoe ik bij moeilijke passages deelnemers kan ondersteunen met touwen, maar ook met mentale coaching.

Ook heb ik veel over de natuur geleerd: Hoe ontstaan de bergen, welke steensoorten kom ik onderweg tegen? Welke planten en dieren zie ik en hoe leven ze? Het is geweldig leuk om dit tijdens de reis te kunnen delen: het maakt de reis voor deelnemers nog interessanter.

Verder ben ik bijna een soort weerman geworden! Door de opleiding weet ik veel van het weer en hoe je veranderingen goed kunt inschatten: dat is erg belangrijk in de bergen.

Roy van Langen

Welke tips wil je nog aan onze lezers meegeven?

Écht genieten in de bergen doe je met een goede voorbereiding. Neem de juiste uitrusting mee voor het soort tocht dat je gaat maken. Als het in het dal 30 graden is en je naar een fris biertje smacht, heb je op de top waarschijnlijk een warme muts nodig en zin in warme koffie! Laat je daarom vooraf goed informeren door de lokale mensen in het gebied en beoordeel voor en tijdens de tocht het weer en het terrein. Mocht je jezelf nog te onervaren vinden om in de bergen te wandelen, of onbezorgd de mooiste routes willen lopen en kennis van de flora en fauna in de omgeving opdoen, dan is het verstandig om een International Mountain Leader in te huren.

De eerstvolgende reis die Roy organiseert gaat naar Kleinwalsertal, Oostenrijk.  Meer informatie vind je op de website van Roy

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!