Interview met Oostenrijkse klimmer David Lama

De Oostenrijkse klimmer David Lama (22 jaar) is door National Geographic genomineerd voor ‘avonturier van het jaar’. Wij mochten hem een paar vragen stellen over waarom hij bijvoorbeeld denkt dat hij genomineerd is. En wat zijn favoriete plek in de bergen is en hoe het er daar uit ziet.

Waarom denk jij dat je genomineerd bent voor ‘avonturier van het jaar’?

Het meest voor de hand liggende antwoord is waarschijnlijk mijn succesvolle eerste vrije beklimming van de Cerro Torre in Patagonië. Ik heb drie jaar geprobeerd om de top te behalen. Maar persoonlijk gezien is voor mij de nominatie omdat ik mijn droom najaag. Al meer dan de helft van mijn leven ben ik bezig met klimmen. Ik was nog niet eens een tiener en toen kwam ik erachter dat ik mijn leven wil geven voor het klimmen. En sinds ik die droom volg, is het avontuur nog lang niet voorbij.

Wat is je favoriete plek in de bergen?

Het is lasting om maar één plek te noemen, er zijn zoveel verschillende mooie en unieke plekken in de bergen. Als ik dan toch de coolste plek in de bergen moet noemen, dan zou dat toch de “mushroom” top van de Cerro Torre zijn. En dat bestaat alleen uit rijp van het ijs dat in jaren gevormd is door de wind uit Patagonië. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik twee keer op de top kon staan. De eerste keer met mijn klimpartner Peter en dat was een onvergetelijk moment: de zon was al aan het ondergaan en het zonlicht maakte deze prachtige locatie nog mooier.

Wat is je grootste angst?

Angst komt voort uit onzekerheid. Angst is iets dat je bewust maakt van mogelijk gevaar in alpine klimmen of bij een eerste beklimming. Je moet soms risico’s nemen, en met een heleboel verschillende dingen rekening houden en elke stap verstandig nemen. Je moet weten wanneer het “veilig” is om risico’s te nemen en wanneer het slimmer is om terug te gaan.

De eerste keer dat ik een verkeerde beslissing nam was tijdens een eerste beklimming met mijn Nederlandse klimpartner Jorg Verhoeven op de “Desperation of the North Face”. Ik schatte een stap verkeerd in en viel 25 meter naar beneden. Gelukkig raakte ik niet gewond.

Beschrijf je gevoel als je in de bergen bent

Het klinkt misschien een beetje goedkoop maar het beste woord om mijn gevoelens te beschrijven in de bergen is "vrij". Er zijn zoveel dingen die je er kunt doen, zoveel manieren om jezelf te uiten, er zijn geen regels, geen beperkingen of conventies waarop je beoordeeld wordt. Het is het leven in zijn eenvoud, dat is zeldzaam geworden in onze samenleving.

Ga naar de website van National Geographic om te stemmen op David Lama.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen