foto F isscher

Kaasfondue, een oud Alpenrecept

Kaasfondue is een oud gerecht dat al in de Middeleeuwen in de Alpen werd gegeten. Precies weten we het niet, maar waarschijnlijk aten de armere boeren in de Alpenregio’s ‘s winters een kaasachtige pap van in verse melk gesmolten oude kaas. Zo ging er geen kostbaar eten verloren. Een andere theorie is dat de kaasfondue een luxeproduct was, dat in de 18e en 19e eeuw juist door de elite werd gegeten. Het eerste bekende recept stamt uit 1768, en komt uit Frankrijk. De naam kaasfondue is afgeleid van het Franse fondre (smelten).

De kaasfondue zoals we die nu kennen, is een heruitvinding uit Zwitserland. Omdat elk dorp in Zwitserland zijn eigen kaas (en wijn) heeft, zijn er ook veel varianten van de kaasfondue ontstaan. Het is het meest geliefde gerecht van Zwitserland. Waarom uitgerekend deze warme "kaassoep" het nationale gerecht werd, is onduidelijk. Misschien ligt het aan de gebarentaal: net als bij de vier culturen en talen van Zwitserland maakt men bij het fonduen ook van verschillende delen één geheel – en de fondue wordt democratisch gedeeld. Er wordt (veel) bij gedronken, gesproken en gelachen. In de jaren ’60 werd kaasfondue in Nederland geïntroduceerd en een heuse trend. Sinds die tijd staat in elk keukenkastje wel een fondueset.

Recept klassieke Zwitserse kaasfondue

De redactie van Bergwijzer heeft het volgende recept al diverse malen uitgeprobeerd, en vindt dit een aanrader!

Ingrediënten:

  • 375 gram geraspte Gruyère
  • 375 gram geraspte Appenzeller
  • 1 el maïzena
  • 3,75 dl droge witte wijn
  • 2 cl kirsch (ongeveer een borrelglaasje)
  • teentje knoflook
  • 1 tl citroensap

Zwitserse kaasfondue

(4 personen)

Bereiding:

 een echt AlpengerechtWrijf de kaasfonduepan in met het doorgesneden teentje knoflook. Meng de kaas met de maïzena en doe vervolgens de kaas en de wijn in de pan. Meng dan de citroensap en de kirsch erbij en breng al roerende de massa aan de kook. Laat nog enkele minuten zachtjes pruttelen en breng op smaak met versgemalen peper en een beetje geraspte nootmuskaat. Serveer met knapperig (stok)brood, groente zoals paprika, bleekselderij en wortel, en fruit (ananas, banaan of druiven).

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt