Wandelen op de Karnischer Höhenweg

Karnischer Höhenweg (KHW)

De Karnischer Höhenweg (KHW) is een meerdaagse  wandeltocht door de Karnische Alpen, het grensgebied van Oostenrijk en Italië. De 169 kilometer lange huttentocht begint in Sillian (Oost-Tirol) en eindigt in Arnoldstein (Karinthië) en wordt meestal in die richting (west-oost) gelopen. De route volgt de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog en talrijke overblijfselen zijn nog zichtbaar, zoals loopgraven, stukken prikkeldraad, ruïnes van barakken en schutsposities. Daarom wordt de route ook de Friedensweg genoemd. Ook geologisch is het gebied uitermate bijzonder en door de UNESCO als Global Geopark erkend: je loopt er op de Periadriatische breuklijn die de tektonische platen van Afrika en Europa scheidt, waardoor sedimentaire kalksteen en kristallijne gesteenten onderweg continu met elkaar afwisselen.

Vervoer

Stadjes zoals Sillian, Kötschach, Tropolach en Arnoldstein zijn met de trein bereikbaar (www.oebb.at). Vanuit Kötschach rijdt er een wandelbus naar de Plöckenpass, en vanuit Tropolag naar Nassfeld, beide bekende ‘in- of uitstapplaatsen’ voor wandelaars die een gedeelte van de KHW lopen. Wil je in- en uitstappen op een andere plek, zoals de auteur deed, dan biedt een taxi uitkomst. Die brengt je dan vanuit een dorp in het Lesachtal/Gailtal tot bij een berghut of tot aan het begin van de Hüttenanstieg, of andersom, weer terug naar de bewoonde wereld.

Wandelen op de Karnischer Höhenweg

De Oostenrijkse variant van de KHW, route 403, kan in 8 etappes afgelegd worden, waarvan sommige erg lang zijn (wandeldagen van 8 uur – zonder pauzes – en meer). Ook aan de Italiaanse kant loopt een ‘ Carnia Trekking’ die 10 etappes lang is. De bergen aan Italiaanse zijde zijn vaak spectaculairder vanwege de grillige kalkmassieven die aan de Dolomieten doen denken. Aan Oostenrijkse zijde loop je zowel door kalkbergen als door wat groenere, minder steile hellingen van leisteen of Grauwacke. De hoogtes zijn niet spectaculair: je komt zelden boven de 2100 meter. De hoogteverschillen die je elke dag moet overwinnen daarentegen zijn aanzienlijk en soms erg steil. Gecombineerd met de lengte van de etappes betekent dit dat een goede conditie en bergwandelervaring absolute vereisten zijn, net zoals vrij zijn van hoogtevrees.

Planning: Variaties en combinaties Italië/Oostenrijk zijn ook mogelijk natuurlijk, maar je zult moeten beslissen op basis van je kunnen en van de weersverwachting. Soms heb je aan weerszijden van de grens een berghut, met een typische Italiaanse dan wel Oostenrijkse sfeer én keuken. Zit de Oostenrijkse hut vol, check dan de Italiaanse, die buiten de weekends zelden volgeboekt is. Weet echter dat je op de KHW meestal geen mobiel bereik hebt. In de zomermaanden is vooraf reserveren aan te bevelen. Er zijn enkele uitstekende gidsjes verkrijgbaar (zie leestips) die je zullen helpen bij de tochtplanning.

Wandelen op de Karnischer Höhenweg

Gelopen etappes

Dag 1 Ingridalm (1646 m) – Hochweißteinhaus (1867 m) – Ofner Joch – Giramondopas – Wolayer Seehütte (1967 m) 19 km, 1300 m omhoog, 1000 m dalen, ong. 7¼ uur. Met een taxi ’s ochtends uit Sankt Lorenzen naar de Ingridalm, van daaruit naar het Hochweißteinhaus. Landschappelijk zeer afwisselende etappe, grotendeels door Italië, die door kenners als de mooiste van heel de KHW wordt beschouwd.

Dag 2 Wolayer Seehütte – Rif. Marinelli (2120 m) – Plöckenpass (1357 m) – Valentinalm (1205 m) 16 km, 850 m omhoog, 1500 m dalen, ong. 7 uur. Spectaculaire Italiaanse variant die alleen bij droog weer aan te raden is. Uitstekende keuken in Rif. Marinelli, van waaruit je de Hohe Warte (Monte Coglians, 2780 m) kunt beklimmen (4½ uur extra, overnachten in de rifugio aan te raden). Variant: AIs het weer slecht is of je wilt de spannende Sentiero Spinotti vermijden (een via ferrata cat. A, vaste kabels, dieptes), dan kun je de Oostenrijkse variant nemen over het Valentintörl (ong. 3½ uur).

Dag 3 Valentinalm – Grünsee – Ködertörl (2150 m) – Obere Bischofalm – Zollnerseehütte (1738 m) 19 km, 1440 m omhoog, 950 m dalen, ong. 7½ uur. Lange maar landschappelijk schitterende etappe. Enkele pittige maar relatief korte stijgingen, o.a. naar het Ködertörl. Daarna vooral bergafwaarts door een eenzaam berglandschap. Tip: Overnacht in de knusse hut als je kunt. De sterrenhemel is spectaculair en de bediening erg vriendelijk. Wij gingen in een taxi vanaf de Zollnerseehütte terug naar Kötschach-Mauthen in het dal.

Kaarten

• Kompass Wanderkarte 47 Lienzer Dolomiten – Lesachtal, 1:50.000. Voor het deel Sillian-Plöckenpass.
• Kompass Wanderkarte 60 Gailtaler Alpen – Karnische Alpen - Oberdrautal, 1:50.000. Voor Plöckenpass- Nassfeldpass.
• Kompass Wanderkarte 64 Villacher Alpe – Unteres Drautal, 1:50.000. Voor Nassfeldpass-Arnoldstein.

Leestips

• Trekking the Karnischer Höhenweg, John Hayes, Cicerone Press, ISBN 9781852849429. Handige gids met voldoende achtergrondinformatie over geschiedenis en geologie. Ook beschrijvingen van veel etappevarianten.
• Karnischer Höhenweg – Von Sillian nach Thörl- Maglern, Evamaria Wecker, Bergverlag Rother, ISBN 9783763344048
• Wanderführer Karnischer Höhenweg – mit Tourenkarten und Höhenprofilen, Mark Zahel, Kompass, ISBN 9783990443477. Bevat een wandelkaart 1:35.000.

Lees ook de reportage van Jonathan Vandevoorde in Bergen Magazine 2019-3

Meer weten? 

Hier vind je handige wandelinformatie in het Nederlands. 
Op deze website vind je een detailbeschrijving van de KHW, met interactieve etappekaarten. 
Op de website van het toerismebureau vind je algemene informatie voor je vakantie in Karinthië. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?