Lezershuttentocht Bergen Magazine naar Hohe Tauern 2014

Lezershuttentocht Bergen Magazine naar Hohe Tauern succes

De selecte groep lezers die zich had opgegeven voor de Bergen Magazine-huttentocht is zondag teruggekeerd van een intensief weekje in de Oostenrijkse Hohe Tauern. “Het was een uitdagende tocht. Maar ik heb echt genoten”, aldus Anita, een van de twee dames in de groep.

Vier weken voor de reisdatum nog moest één deelnemer afzeggen vanwege een ongeluk op het werk. Gelukkig kon de trip voor de vier andere deelnemers gewoon doorgaan. Het werd weer spannend toen, daags voor vertrek, een flink pak sneeuw in de Oostenrijkse Hohe Tauern een heuse “Wintereinbruch” leek aan te kondigen.

Maar Anita Raaijmakers, Marlien Schuller, Piet Ringersma en Bennie Rooijackers lieten er zich niet door afschrikken. Op 3 september vertrokken ze onder begeleiding van Jonathan Vandevoorde, onze hoofdredacteur en zelf bergwandelgids, voor een vierdaagse huttentocht met zicht op de Groβvenediger (3664 m). De Weltalte Majestät, de meest vergletsjerde berg van de Oost-Alpen, hield het vijftal gedurende heel de tocht gezelschap.

Gross- en Kleinvenediger.

Ongerept gebied

“Het gebied rond het massief van de Groβvenediger is ongerept, ruig, kent aanzienlijke hoogteverschillen, maar heeft desondanks een uitstekende hutteninfrastructuur”, weet Jonathan Vandevoorde. Hij kent het Nationaal Park Hohe Tauern erg goed en gaat er al jaren met plezier naartoe om tochten te maken in het hooggebergte.
“Het gebied heb ik uitgekozen niet alleen omdat ik er vertrouwd mee ben en er veel van mijn kennis over kan delen, maar ook omdat er, ondanks de ongereptheid, voldoende alternatieven zijn voor als de omstandigheden tegenzitten.”

 

Zware etappe

Het uithoudingsvermogen van de groep werd al op dag twee op de proef gesteld, tijdens de panoramawandeling van de St. Pöltner Hütte naar de Neue Prager Hütte. Was de sneeuw boven de 2100 meter voor de middagpauze nog relatief goed begaanbaar, werd het sneeuwdek na de middag snel dikker, soms heupdiep, en moest er gespoord worden. Na 5 uur ploeteren lag oververmoeidheid op de loer. “Het moment waarop mijn lichaam weigerde nog verder te gaan vond ik eigenlijk het meest indrukwekkend”, analyseert Marlien achteraf. Ze maakte tijdens de afdaling die middag een flinke valpartij, gelukkig zonder lichamelijk gevolg. “De flexibiliteit van de groep was hartverwarmend en Jonathan had een prima alternatief voorhanden.”

Anita krijgt gezelschap op de alm.

Volgens plan lag er immers nog een pittige klim naar de hut voor de boeg. Omwille van de veiligheid besloot Jonathan voor één nacht af te dalen naar het dal, weg van de sneeuw. Bovendien waren de weersverwachtingen voor de komende dagen niet bijzonder positief. Iedereen kon zich in dit besluit vinden, ook al betekende het dat de lengte van de huttentocht ingekort werd en de laatste hut van het programma, in de Badener Hütte, nu buiten bereik kwam te liggen.
De groep daalde af naar het Innergschlöss en logeerde in de historische herberg Venedigerhaus. Gezien die over een (af en toe warme) douche beschikte, waren lichaam en geest snel weer hersteld van de zware etappe.

Geluk bij ongeluk

Op dag drie klom de groep supergemotiveerd 1100 meter omhoog naar de Neue Pragerhütte, met 2782 meter het letterlijke hoogtepunt van de toer. Want het uitzicht op de Schlatenkees en de ijskap van de Gross- en Kleinvenediger wilde niemand missen. En in de ochtend van dag vier werd het vijftal door de weergoden beloond voor de inspanning van de afgelopen dagen: tegen de verwachtingen in een strak blauwe hemel en een witte berg die glinsterde als zilver in de zon.

Anita, Bennie, Piet en Marlien op weg naar 2782 meter.

Bijkomend geluk: door de programmawijziging was er nu tijd om de zgn. Gletscherlehrweg terug naar het dal te nemen, een spectaculair spoor over de door de Schlatenkees gladgeslepen rotsen van grillig, gekleurd gneisgesteente en langs de gelijknamige waterval. Een ontmoeting van dichtbij met de boeiende geologie van het gebied. “Aan den lijve ondervind je er wat het afsmelten van een gletsjer in 150 jaar tijd met het landschap doet. En dat is heel indrukwekkend”, vertelde Jonathan aan de groep.

Geslaagde trip

Na afloop waren de deelnemers tevreden over zowel de organisatie als de route. Anita: “Het was een uitdagende huttentocht in een prachtig en gevarieerd gebied. Het gezelschap was aangenaam en niet te groot. Ik heb echt genoten.” Piet: “Door de intense ervaring lijkt het alsof de tocht veel langer geduurd heeft dan de werkelijke vier dagen.Op deze huttentocht met zijn prachtige uitzichten, fijne berghutten en lekkere lichamelijke inspanning kan ik maandenlang met plezier terugdenken.”

Hoogveen op de oude morene van de Schlatenkees.

De route op Alpenvereinaktiv.com

Routeverloop:
http://www.alpenvereinaktiv.com/de/tour/met-zicht-op-de-grossvenediger-b...
(druk op het kaartje op de 3D knop en zie wat er gebeurt: echt geweldig! Wel Google Earth nodig)

Ook op reis met Bergen Magazine?

Meer weten over de mogelijkheden om met Bergen Magazine op trektocht te gaan in de bergen? Houd de nieuwsbrief in de gaten en we laten je het weten als er een tocht op de planning staat! Direct boeken? Neem dan contact op met ons via het contactformulier. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?