Magische momenten karinthië

Magische momenten in Karinthië

Eindeloze zomers aan de zuidkant van de Alpen: de ongerepte natuur van Karinthië bezorgt je magische momenten.

Het landschap van Karinthië is als het ware gemaakt voor de warme tijd van het jaar. Als de natuur haar volledige kleurenpracht laat zien, als het zonlicht glinstert kristalheldere water in de meren en als de tafel na een dag in de natuur gedekt is met heerlijke gerechten, laat de Oostenrijkse regio Karinthië alles zien wat het in zich heeft.

Beleef hoe het vee op de almen graast en hoe van de melk heerlijke bergkaas gemaakt wordt. Geniet van lange avonden aan het water, terwijl de zon onder gaat achter de bergen. Dat alles gaat hand in hand met de zonnige zomergloed op de Karintische bergtoppen, een garantie op veel magische momenten in de natuur.

Karinthië is de Oostenrijkse regio aan de zuidkant van de Alpen, en is tijdens de zomer het gebied voor veel zomerse belevenissen. In twaalf natuurgebieden verspreid door Karinthië vind je verschillende “magische momenten”, waar lokale gidsen je een wonderlijke en authentieke wereld laten zien. Daarbij worden al je zintuigen geprikkeld, zodat je weer voelt hoe het is om echt een deel van de natuur te zijn. Afwisselende wandelingen, wild spotten in de stilte en de Karinthische specialiteit bij uitstek, het water, en dat alles afgerond met een de streekgerechten uit de Alpe-Adria regio zorgen voor onvergetelijke momenten. En dat alles dus te midden van de flora en fauna van de flora en Fauna van Karinthië.

‘KulTourpicknicken’ in Nötsch in het Gailtal.

De kleine gemeente Nötsch, aan de voet van de Dobratsch, onderin het Gailtal, heeft een rijke geschiedenis. Het dorpje heeft een open ligging aan de voet van de machtige bergketen in het grensgebied van Oostenrijk, Slovenië en Italië en dat heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen altijd veel creatieve en actieve geesten naar het dorpje trokken.

Vlakbij Nötsch ligt het natuurgebied Dobratsch waar je bijzondere natuur en cultuur tegenkomt. In de dertiende eeuw ontstond hier door een grote steenlawine een bijzonder landschap en al eeuwenlang worden hier bijzondere ambachten bedreven. Met de ‘KulTourpicknicks’ in het natuurgebied kun je zowel die natuur als cultuur beleven.

Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere bakkerij Wiegele, waar ook de oudste molen van het Gailtal bij hoort. Daar kun je bij een bezichtiging van de gebouwen en de bakkerij ook genieten van alle lekkernijen die zij maken. En met je rugzak vol brood voor onderweg, kun je meteen door wandelen naar Schloss Wasserleonburg. Dat slot licht schilderachtig op de helling tegenover Nötsch. Terwijl de gids je alles verteld over de geschiedenis van het kasteel, kun je genieten van het uitzicht én van alle lekkernijen in je rugzak.

In het centrum van Nötsch vind je nog twee van die highlights. In het museum Alte Schmiede maak je kennis met de duizenden jaren van metaalgeschiedenis en de oudste keltische vondst die archeologen in de Oostalpen hebben gedaan. Wie na die geschiedenisles nog niet genoeg heeft, sluit een museumtripje in Nötsch af met een toer door het Museum des Nötsches Kreises. Daar vind je werken van een aantal van Oostenrijks beroemdste kunstenaars uit de twintigste eeuw, zoals Franz Wiegele en Anton Mahringer.  

Magische momenten karinthië

Wandelen en zwemmen in Biosferenpark Nockberge

De Nockberge, in de Gurktaler Alpen liggen in het hart van Karinthië en zijn al op het eerste een ander gebergte. De horizon wordt niet gedomineerd door scherpe rotspieken, maar bergen met zachte rondingen, die door de bewoners van het gebied liefkozend ‘Nocken’ worden genoemd. Weet je meteen waar dit gebied z’n naam aan dankt.

Hier vind je wandelingen in alle soorten en maten. Door het biosfeerpark Nockberge loopt de Nockalmstraße, een van de mooiste panoramawegen van Oostenrijk. De Eisentalhöhe is het hoogste punt, en is ook de start van een wandelroute die je samen met een ranger van het park kan lopen. Terwijl je overal het gepiep van de bergmarmotten hoort, ontdek je de geologische bijzonderheden van de Nocken en hun bewoners. En als je de top van een van die Nocken gehaald hebt, gaat het weer bergaf richting het schilderachtig gelegen Karlbad, het oudste boerenbad van Oostenrijk, dat al in de zeventiende eeuw gesticht is. Hete stenen verwarmen het geneeskrachtige water tot zo’n veertig graden celcius. Wandelaars kunnen in het warme, ijzer en zwavelhoudende water op krachten komen, terwijl het geklingel van de keobellen op de achtergrond altijd klinkt. Een echten Boeren-spa dus. En na al die verwennerij staat er een bord echte huisgemaakte Karinthische Käsnudeln op je te wachten. Wist je dat het historische badhuis al vijfhonderd jaar oud is en het nog altijd zonder elektriciteit doet? Echt historisch dus!

Magische momenten karinthië

Een dag in de wildernis van Bad Kleinkirchheim

Wil je juist geen wellness, maar echt avontuur? Dan moet je eens meedoen met de Survival-Tour met natuurgids Elias Umundum in de regio van Bad Kleinkirchheim. Ver van de beschaving bouw je samen met hem een basiskamp, test je je orientatievaardigheden en kom je dicht bij de natuur. En het zou geen survival zijn, als je niet zelf uit die natuur je eten zou moeten zien te verzamelen, of zelfs vangen! Boven het kampvuur maak je van je zelf gevangen vis een echte avontuurlijke maaltijd, terwijl je van het avondzonnetje geniet. Een heerlijk gevoel om zo deel van de natuur te zijn.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?