Oostenrijk auto weg vignet

Met de auto naar Oostenrijk: wat moet je meenemen?

Oostenrijk leent zich uitstekend voor een autovakantie. Qua afstand ligt het Alpenland relatief dicht bij Nederland. Bovendien zijn de Oostenrijkse wegen in het algemeen goed onderhouden en zijn er tunnels door de bergen aangelegd, zodat je de lastigste passen kan overslaan. In tegenstelling tot Frankrijk hoef je bovendien niet zelf een blaastest aan te schaffen. Toch zijn er wel een aantal zaken die je wel verplicht bij je moet hebben op de Oostenrijkse wegen.

Winterbanden

Als je in Oostenrijk gaat wintersporten, vergeet dan vooral je winterbanden niet. Van 1 november t/m 15 april zijn winterbanden daar verplicht bij winterse omstandigheden. Met winterse omstandigheden wordt bedoeld dat de weg bedekt is met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Als je op zomerbanden in deze periode bij een ongeval betrokken raakt, dan wordt jij (mede) aansprakelijk gesteld.  

Sneeuwkettingen

Verder is het ook handig om sneeuwkettingen mee te nemen als je in de wintermaanden door Oostenrijk rijdt. Op bepaalde locaties kan het namelijk verplicht zijn om sneeuwkettingen aan je wielen te bevestigen. Dit wordt meestal aangegeven met een rond, blauw bord, waarop een witte autoband met sneeuwkettingen staat. Let wel op: sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt wanneer de weg (bijna) geheel met sneeuw of ijs is bedekt. Anders beschadigen de kettingen namelijk het wegdek.

Autobahnvignet

Naast de uitrusting voor de wintermaanden, zijn er ook een aantal zaken die je het hele jaar bij je moet hebben als je de Oostenrijkse wegen op gaat. Het belangrijkste hierbij is het Autobahnvignet. Om op Oostenrijkse snelwegen te mogen rijden, moet je een vignet voor Oostenrijk bij je hebben. Denk er wel aan om dit te regelen vóórdat je Oostenrijk binnenrijdt. Hiervoor kan je bijvoorbeeld digitaal vignet aanschaffen. Als je namelijk in Oostenrijk op zoek gaat naar dit document en je wordt aangehouden, dan riskeer je een boete van € 120,-.

Gevarendriehoek en verbanddoos

In tegenstelling tot Nederland, is in Oostenrijk een gevarendriehoek in de auto verplicht. Verder moet je ook altijd minstens één veiligheidshesje in de auto hebben. Dit komt omdat de bestuurder verplicht een veiligheidshesje moet dragen bij pech of een ongeluk buiten de bebouwde kom. Hoewel het de overige passagiers in zo’n geval technisch gezien deze hesjes niet hoeven aan te trekken, is het toch een stuk veiliger omdat wel te doen. Ten slotte is het ook verplicht om een stevige en vuilbestendige verbanddoos in je auto te hebben.

 

Bronnen:

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.