Milieusticker Duitsland

Milieustickers in Duitsland: dit moet je weten

Op weg naar je bergvakantie heb je natuurlijk geen zin in stress. Daarom houden veel mensen een kleine tussenstop op weg naar de Alpen. Lekker rustig en je kunt nog even cultuur snuiven! Maar let op, want voordat je onderweg een Duitse stad in rijdt, moet je wel een milieusticker hebben.

Umweltzones in Duitsland

Op veel plekken in Duitsland kom je een zogeheten Umweltzone tegen. In goed Nederlands: een milieuzone. In zo’n milieuzone moet je auto aan bepaalde voorwaarden voldoen qua brandstofverbruik en uitstoot om er te mogen rijden. Die zones worden aangegeven met verkeersborden. Of je auto aan die voorwaarden voldoet moet je aangeven met een Umweltplakke, een milieusticker.

Vier categorieën milieustickers

Er zijn vier categorieën voor de milieustickers. Er zijn drie kleuren: rood, geel en groen en een vierde categorie zonder sticker. Afhankelijk van het soort brandstof dat je auto verbruikt en de hoeveelheid fijnstof die je auto uitstoot, wordt je auto ingedeeld in een van die categorieën. De kleur bepaalt vervolgens waar je in welke Umweltzones je wel en niet mag rijden met je auto.

Wanneer moet je een milieusticker hebben?

De milieustickers heb je nodig als je een stad met een Umweltzone binnen rijdt. Als je, bijvoorbeeld bij München, op de snelweg blijft en de stad voorbij zoeft, heb je geen milieusticker nodig. Het aantal plekken waar je een milieusticker nodig hebt, groeit nog altijd. Hier vind je een actueel overzicht met stadscentra van Duitse steden waar je een milieusticker nodig hebt.

Controleer ook van te voren met welke milieusticker je in een Umweltzone mag komen. In een groot aantal Duitse stadscentra mag je namelijk alleen nog met een groene milieusticker op je auto rondrijden.

Waar moet je je milieusticker plaatsen?

Ook de plaats van de Umweltplakke is van groot belang. Je mag ‘m niet zomaar ergens op je auto plakken. De sticker moet vanaf de bestuurder gezien, rechtsonderaan op de voorruit zitten. Daar is de sticker goed zichtbaar voor de parkeerwacht. De sticker is geldig zolang die daar goed zichtbaar zit.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!