Monte Altissimo

Monte Altissimo: Michelangelo’s marmerberg

Als een witte muur rijst hij op uit het landschap: de zuidelijke helling van de Monte Altissimo. Hier probeerden Michelangelo en de paus 500 jaar geleden een nieuwe marmergroeve te openen, maar zonder succes. Pas 200 jaar later kwam het hier alsnog van. De delving liet zijn sporen achter op het gebied, dat tegenwoordig populair is bij wandelaars en klimmers. Marmer van de Altissimo werd gebruikt voor de Izaäkkathedraal en voor beelden van Rodin.

Het marmer van de Apuaanse Alpen

De Romeinen exploiteerden al marmergroeves in de Apuaanse Alpen, de bergketen in het noorden van de huidige provincie Toscane. Aan het einde van de vijftiende eeuw waren vooral de marmermijnen bij Carrara leverancier in de wijde regio. In 1517 verbleef de beroemde kunstenaar Michelangelo in het gebied, op zoek naar marmer voor de Sint-Laurensbasiliek in Florence. Hij had opdracht gekregen van paus Leo X om de façade van het gebouw te reconstrueren met marmer uit Carrara. Bij de beklimming van Monte Altissimo was hij echter verrukt over het marmer dat hij daar aantrof. Wellicht speelde conflicten met andere leveranciers ook een rol bij de voorkeur voor deze nieuwe groeve.

De onafgemaakte Sint-Laurensbasiliek

Michelangelo kreeg toestemming van de paus om een pad te laten aanleggen om het marmer naar beneden te halen. Ondertussen maakte de kunstenaar schetsen en modellen van hoe de kerk eruit moest komen te zien. Na enkele jaren staakten zijn geldschieters het project echter vanwege financiële moeilijkheden. Hoewel Michelangelo de façades aan de binnenkant van de Sint-Laurensbasiliek voltooiden, is de buitenkant altijd onaf gebleven. Een projectie laat wel zien hoe de muur er volgens Michelangelo’s tekeningen uit zou hebben gezien.

Van Rodin tot Abu Dhabi

Drie eeuwen na Michelangelo begonnen een Italiaanse landeigenaar en een Franse investeerder met het exploiteren van de marmergroeves op de berg. Dit bracht werk voor honderden mensen in de regio. Onder andere voor de Izaäkkathedraal in St.Petersburg en voor de Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi maakten de bouwers gebruik van Altissimo-marmer. Kunstenaars als Auguste Rodin en Joan Miro verwerkten het witte goud in diverse beelden. (voorbeeld?)

Het gebied van de marmermijnen

De industrie heeft duidelijke sporen nagelaten in de regio. Op sommige plaatsen heeft de omgeving iets weg van een surrealistisch schilderij, vanwege de samensmelting van het ruige berglandschap met de zorgvuldig uitgesneden en gepolijste blokken marmer en de gaten die ze achterlaten. In het gebied zijn verschillende hike- en wandelroutes. Via de (deels) marmeren wegen kun je helemaal tot aan de top komen (1589 meter). Hoewel de Altissimo niet de hoogste berg in de regio is, zoals de naam suggereert, is het 360 graden uitzicht er niet minder om.

Bronnen:

Scigliano, E. (2007) Michelangelo's Mountain: The Quest For Perfection in the Marble Quarries of Carrara (Simon and Schuster)

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.