Climbing Siurana @Lluís Carro

Montserrat en Siurana: twee klimmersparadijzen in Catalonië

De Chileense dichter en nobelprijswinnaar Pablo Neruda verklaarde ooit dat ‘If you don't climb the mountain, you will never be able to enjoy the view’.  Ben jij het eens met deze uitspraak? Dan ben jij in Catalonië op je plek! Geografisch gezien is dit namelijk een uiterst diverse regio, met een enorme variatie aan bergen en via ferrata’s, van uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Praktisch elk type klimliefhebber kan zich hier volledig uitleven. Catalonië kent vele mooie klimgebieden, maar twee springen er toch echt uit: Montserrat en Siurana!

Montserrat_Cavall Bernat with climbers © Sergi Boixader

Montserrat

Montserrat dankt zijn naam (die letterlijk ‘gezaagde berg’ betekent) aan de gekartelde vorm van zijn rotsen. Deze berg gold ooit als een heilige plek, volgens de overlevering zou de maagd Maria in de grot Santa Cova zijn verschenen. Dat is de reden dat het klooster van Montserrat en diverse kerken en kappelletjes gebouwd zijn. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostella  kwamen hier vroeger en tegenwoordig nog steeds in grote getalen op af. Ook veel klimmers van over de hele wereld weten Montserrat te vinden. Montserrat telt namelijk meer dan 200 pieken, waarvan de Sant Jeroni met zijn 1.236 meter de hoogste is. Op een oppervlakte van 7 bij 2,5 kilometer zijn niet minder dan 5.600 klimroutes te vinden. Om de biodiversiteit te behouden, heeft de Catalaanse regering voorlopig de rem gezet op de aanleg van nieuwe trajecten. Maar ook zonder nieuwe routes heb je over een gebrek aan keuze niet te klagen!

Siurana

Climbing in Siurana @ Miguel RaurichIn tegenstelling tot Montserrat, is Siurana nog relatief onbekend bij het grote publiek. Zonde, want Siurana behoort tot de grootste en mooiste klimgebieden van Europa. De rotswanden van het gebied zijn zeer indrukwekkend en door hun zandstenen samenstelling hebben ze een mysterieuze gele kleur. Zandsteen is in de meeste gevallen echter te onstabiel voor klauterpartijen, dus de meeste klimroutes lopen over het kalkstenen gedeelte. De wanden van Siurana zijn steil en licht overhangend, wat de klimtochten extra uitdagend maakt. Er lopen ruim 1.200 routes door het gebied, waarvan de meeste zesde graads of hoger. Voor beginners is dit daarom niet het meest geschikte gebied, maar als je over de nodige ervaring beschikt heb je hier de klimvakantie van je leven.

 

Bekijk hier alle mogelijkheden om te klimmen in Catalonië

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past