Ontdek Catalonië

Catalonië bergwandelen vakantie

Steeds meer outdoorliefhebbers weten Catalonië te vinden. Logisch, want de regio heeft alles in huis voor een actieve (familie)vakantie! Ondanks zijn relatief kleine omvang, kent Catalonië een enorme diversiteit aan natuur, cultuur en landschappen. Zo zit er voor elk type bergliefhebber wel de ideale vakantie tussen!

Gebieden als de 3.000 meter hoge Pyreneeëntoppen en de verborgen kustinhammen aan de Costa Brava lenen zich uitstekend voor een verkenningstocht te voet. Pak je toch liever de fiets? Geen probleem, Catalonië beschikt ook over een uitgebreid netwerk aan fietspaden, variërend van gemoedelijke familietochtjes tot uitdagende MTB-trails. Daarbovenop is 64% van de regio met bos bedekt. Deze wouden zijn niet alleen een lust voor het oog, maar bevatten ook nog eens een enorme diversiteit aan planten en dieren. Wat denk je bijvoorbeeld van natuurpark Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, waarin tussen de vele meren en watervallen meer dan 5.000 verschillende diersoorten leven?

De Catalanen koesteren deze natuurlijke rijkdom dan ook: 30% gebied bestaat uit natuurparken. Vanwege zijn inzet voor een duurzaam toerisme, kreeg Catalonië als eerste toeristenbestemming ter wereld de Biosphere Responsible Tourism certificatie uitgereikt. Bezoekers die deze liefde en respect voor de natuur delen, zijn dan ook meer dan welkom!

Aigüestortes National Park ©Jordi Pou - Copy

Met meer dan 9.000 kilometer aan wandelpaden, heeft Catalonië voor elk wat wils. Over deze gemarkeerde routes wisselen de ongerepte natuur en authentieke bergdorpjes elkaar af, met de 3.000 meter hoge Pyreneeëntoppen als letterlijke hoogtepunt. De regio heeft met zijn enorme diversiteit echter nog veel meer te bieden. Om er zeker van te zijn dat je niets mist, zijn hier nog vijf bergwandeltips voor in Catalonië.
Lees hier het artikel

Climbing Siurana @Lluís Carro

De Chileense dichter en nobelprijswinnaar Pablo Neruda verklaarde ooit dat ‘If you don't climb the mountain, you will never be able to enjoy the view’.  Ben jij het eens met deze uitspraak? Dan ben jij in  Catalonië op je plek! Geografisch gezien is dit namelijk een uiterst diverse regio, met een enorme variatie aan bergen en via ferrata’s, van uiteenlopende moeilijkheidsgraden. Praktisch elk type klimliefhebber kan zich hier volledig uitleven. Lees het hele artikel hier

Horse riding near Llavorsí @Lluís Carro

Ecotoerisme in Catalonië

Het is de afgelopen jaren steeds drukker geworden in de Catalaanse Pyreneeën. Hoewel dit op zich geen slechte ontwikkeling hoeft te zijn, moeten we wel oppassen het gebied niet te overbelasten. We willen dat toekomstige generaties van dezelfde natuur kunnen genieten als wij. Daarom zet Catalonië steeds meer in op ecotoerisme. Maar wat houdt dit eigenlijk in?  
 

 

Coll d'Ares. Ripoll © Oriol Clavera

De 5 beste Mountainbike-centra van Catalonië

In 1999 opende het eerste Mountainbike-centrum van Catalonië zijn deuren. Twintig jaar later beschikt de regio over 18 MTB-centra, evenals 311 verschillende routes en 6.000 kilometer aan gemarkeerde paden. Voor mountainbikers zijn er in Catalonië dus mogelijkheden te over, we hebben de 5 beste centra voor jou op een rijtje gezet.

Pantà de Terradets, caiacs © Cablepress

In het hart van de Catalaanse Pyreneeën ligt de droom van elke wildwaterliefhebber verscholen: de Noguera Pallaresa. Deze 154 kilometer lange rivier geldt als een van de beste Europese locaties voor kajakken en raften. Niet alleen biedt het woeste water volop technische uitdagingen, maar op de kalmere stukken kan je ook van prachtige omgeving genieten. Lees het artikel hier!

Val d'Aran. Esquí Alpí © Mikael Helsing

Meestal associëren we Catalonië eerder met zon, zee en strand, dan met sneeuw en skiën. Maar Catalonië behoort met haar gevarieerde pistes, steile berghellingen en milde klimaat  en 16 verschillende skioorden tot de beste wintersportlocaties van Europa. Er zijn ook mogelijkheden om buiten de pistes de Pyreneeën op twee latten te verkennen, waaronder deze drie aanraders. Lees hier het hele artikel.