Onverwacht leuk; Skiën in Turkije

Heerlijk skiën op de flanken van een Turkse vulkaan

Ben je een liefhebber van een skivakantie? Dan komt Turkije niet als eerste in je op, het is wel één van onze favoriete zomerse vakantiebestemmingen. Toch heeft dit vakantieland bij uitstek ook verrassend veel te bieden voor wie van een winterse skivakantie houdt. Wat dacht je van een skitocht op de steile flanken van een Turkse vulkaan? 

Naar de hoogste toppen van Centraal Anatolië

Naar de hoogste bergtoppen van het Turkse Centraal-Anatolië is het zo’n vier uur vliegen. Daar ligt het hooggebergte van Cappadocië aan je voeten. In bijvoorbeeld het bergdorp Kayseri wordt nog volop gewerkt aan de verdere uitbouw van een skigebied met een totale lengte van maar liefst 160 kilometer. Je hoeft je zeker niet ongerust maken over de beschikbaarheid van voldoende sneeuw. Door de hoogte bieden de meeste Turkse skigebieden een hoge sneeuwzekerheid.

 

Skiën op een bijna vierduizend meter hoge vulkaan

Op de steile flanken van de bijna vierduizend meter hoge vulkaan Erciyes (3.917 meter om precies te zijn) kun je prima skiën. Tot voor kort was er van een skigebied weinig of niets te merken, de laatste jaren is er flink geïnvesteerd in een skigebied met een lengte van 160 kilometer en twintig skiliften. Het bergdorp ligt op ruim 2100 meter hoogte. Het skigebied is uitgerust met een skischool.

Budgetvriendelijk

Hoewel het wat verder weg is, hoeft een skivakantie in Turkije niet duur te zijn. De vlucht, overnachtingen en eten- en drinken op de piste zijn qua prijs beduidend aantrekkelijker dan je gewend bent. Voor een luch betaal je gemiddeld drie euro, inclusief drankje. Je krijgt er goed verzorgde, rustige pistes voor terug. En dan hadden we het niet eens over de ultieme gastvrijheid van de plaatselijke bevolking en de authentiek Turkse wintersporthotels die voor een compleet andere sfeer tijdens de skivakantie zorgen dan je gewend bent in de Alpen.

Uitdaging

Het skigebied bestaat vooral uit blauwe en enkele rode afdalingen. Het is dus een uitstekend skigebied voor zowel beginnende skiërs als voor jonge gezinnen met kinderen. De meer ervaren skiërs kunnen zich off- piste uitleven. Deze off- piste is erg overzichtelijk en niet te steil. Daardoor is het risico op lawines zo goed als verwaarloosbaar. De sneeuw is droog en van uitstekende kwaliteit. Een stevige wind is er de enige spelbreker en zorgt er voor dat het erg koud kan worden. De juiste kleding is dus van belang. Als je van apres-ski houd, zal dit niet jouw favoriete skigebied zijn, maar als je eens wat ander wilt dan zal je je op de Turkse pistes prima vermaken.

Hartje Cappadocië vlakbij 

Skiën op de flanken van vulkaan Erciyes is op alle vlakken een unieke belevenis. Maar je kunt tijdens deze vakantie meer dan skiën alleen. Op minder dan één uur rijden ben je in hartje Cappadocië, een van de zeven wereldwonderen. Deze regio ontstond na een uitbarsting van de Erciyes- vulkaan. Cappadocië leent zich uitstekend voor een boeiende excursie met een heteluchtballon die je over het haast sprookjesachtige hooggebergte brengt. Tijdens je verblijf mag een bezoek aan het nabijgelegen Kayseri niet ontbreken. Daar geniet je van het gezellige stadscentrum met zijn vele en goed gespaard gebleven historische gebouwen, zijn gezellige bars en terrasjes en zijn bruisend nachtleven. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!