Via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara. foto Dirk-Sytze Kootstra

Op vakantie bij het Gardameer: Via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara

Het gebied ten noorden van het Gardameer nodigt niet alleen uit tot heerlijk wandelen in drie seizoenen. Ook verstokte ferratisti kunnen zich verheugen in meer dan tien via ferrata’s van alle niveaus. De via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara is de langste van allemaal, met veertienhonderd hoogtemeters van het dal tot de top van de Monte Casale (1632 m). Daarmee is hij een belangrijk exemplaar onder de ijzeren routes die zo kenmerkend zijn voor deze streek: een enorme rotswand, honderden meters lucht onder je voeten en duizelingwekkende blikken op meren en kastelen diep in het dal.

Beste tijd

Voorjaar en najaar. Blijf hier in de zomer weg, tenzij je graag verbrandt en uitdroogt. De wand ligt op geringe hoogte en ligt het grootste deel van de dag in de volle zon. Zoals Eugen Hüsler in zijn klettersteigatlas schrijft, is het er ‘nur Sonne und Steine’, niets dan zon en stenen.

Via Ferrata ‘Che Guevara’

VVia ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara. foto Dirk-Sytze Kootstraertrek- en eindpunt: Pietramurata, 20 kilometer ten noorden van het Gardameer, richting Trento. Parkeerplaats nabij de lokale steengroeve.
Duur en hoogteverschil: ca. 8 uur (via ferrata 3 à 4 uur), 1400 meter stijgen en dalen (via ferrata ca. 1080 meter).

Route: volg de bordjes ‘Ferrata Che Guevara’ en ‘Sentiero Croz dei Pini’. Een half uur over een pad naar de instap. Vervolgens de staalkabels en rode markeringen volgen. De via ferrata volgt het linker wanddeel. Tenslotte over de zuidoostelijke kam van de Monte Casale naar de top.

Let op: de afdaling die op veel internetpagina’s is beschreven, wordt tegenwoordig afgeraden. Er is een andere afdalingsroute (pad 427) aangelegd die ten noorden van de via ferrata naar Sarche loopt. Vervolgens eenvoudig naar Pietramurata.

Karakter: gemiddelde moeilijkheidsgraad B/C.

Kaarten

Kompass nr. 73 Gruppo di Brenta, 1:50.000
Tabacco nr. 055: Valle del Sarca - Arco - Riva del Garda, 1:25.000

Bergen Magazine 4 2012Meer weten

www.viaferrata.nl/Italie
www.alavigne.net
www.tourentipp.de

Leestips

'Voor vrije vogels, Via ferrata Ernesto ‘Che’ Guevara', Dirk-Sytze Kootstra in Bergen Magazine 4 2012

Laatst bijgewerkt november 2012

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past