bergpassen open

Op vakantie naar de bergen? Check je pas!

Een gesloten bergpas. Daar word je niet blij van. Want als er geen tunnel is, kost omrijden je in de bergen al gauw uren. Om te kijken wat de omstandigheden zijn en of een bepaald gebied te bereiken is, heb je dus actuele informatie nodig. Iedereen kent wel de websites en apps waar je bij wijze van spreken het weer van uur tot uur kunt volgen. Maar je wilt ook ergens kunnen vinden of een bergpas open is.

Bandenwisselweken

De lente en de herfst zijn altijd een beetje tricky als het op rijden door de bergen aankomt. De weersomstandigheden zijn wisselend en dus de omstandigheden op de passen ook. Sommige passen sluiten onverwacht vroeg, of blijven lang dicht. Ook zijn er wegen waar wel gereden kan worden, maar waar winterbanden nog steeds worden aanbevolen omdat er sneeuw kan liggen: de Nederlandse bandenwisselweken in het voorjaar komen voor bergliefhebbers vaak te vroeg. Sowieso moet je tot eind mei rekening houden met dichte bergpassen. En bij onverwachte sneeuwbuien kunnen passen zo weer worden dichtgegooid, ook in de zomer, zo melden vrachtwagenchauffeurs!

Files voor de tunnels

Tunnels in bergen zijn gebouwd om trajecten in te korten, met name voor het vrachtverkeer. Er is dus veel tijdwinst ten opzichte van de haarspeldbochtige pas. Helaas zijn de ‘zwarte zaterdagen’ berucht: de topdagen in het zomervakantieverkeer waarbij de drukte op de Nederlandse wegen verbleekt, vergeleken met de tijd die het duurt voordat je de Gotthardtunnel - gedoseerd - in mag. Dan is die - vaak landschappelijk zeer fraaie - bergpas nog niet zo’n gek idee want de tijdwinst is toch weg.

Een alternatief voor de doorsteek naar Italië bijvoorbeeld is de tunnel waarbij de auto op de trein moet. Dit is, naast het gewenste doel om uitlaatgassen in het kwetsbare bergmilieu te beperken, een bijzondere ervaring – en zeker leuk met kinderen. Nogmaals: bereid je voor, neem genoeg tijd voor onverwachte detours zodat het geen gestress wordt (op de achterbank). Ook over wachttijden voor tunnels kun je van tevoren goed worden geїnformeerd.

bergpas open


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Weer- en andere sites

Op de ANWB-site staat nieuws over bergpassen; je vindt daar tevens linkjes naar Europese zusterorganisaties die, afhankelijk van het serviceniveau, informatie min of meer vergelijkbaar met die van de ANWB bieden. Op de site van de Zwitserse mobiliteitsclub kun je een plattegrondje met verkeersinformatie vinden waarop ook linkjes staan bij de bergpassen. 

Ook vonden we Alpenpaesse.co, een Duitstalige site. Bij elke pas staat nuttige informatie. Mag je met een caravan de pas over? 

Wie kent ze niet? Weerplaza en Weeronline zijn commerciële weersites waar je Europees (vakantie)weer kunt vinden. Kijk voor details liefst ook nog op lokale weersites, vooral in berggebieden.

Meer weten over de (Zwitserse) bergpassen? In Bergen Magazine 5 van 2021 rijden we elektrisch van pas naar pas door Zwitserland, naar plekken waar legendarische filmscènes zijn opgenomen, de Bondfilm Goldfinger bijvoorbeeld. Maar ook ontdekken we hoe dat nou eigenlijk gaat, zo'n elektrische passentocht. 

En, website of geen website: houd lokale berichtgeving goed in de gaten. Een pas of tunnel kan voor vertrek nog open zijn, maar plotseling dicht gaan. 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.