Comomeer - Antonis Lamnatos

Op vakantie naar het Comomeer (Lago di Como), Italië

Comomeer - Antonis LamnatosOp vakantie naar het Comomeer in Italië? Alles wat je wilt weten lees je hier op Bergwijzer. De mooiste bestemmingen, de bereikbaarheid en zomer- en winteractiviteiten, zoals wandelen of skiën.

Het Comomeer (Lago di Como of Lario in het Italiaans) ligt in het noorden van Italië, in de regio Lombardije. Het meer heeft een oppervlakte van 146 km² en is het derde grootste meer van Italië, na het Gardameer en Lago Maggiore.

De mooiste bergen bevinden zich aan de oostelijke kant van het Comomeer. Dit zijn de Monte Legnone (2609 meter, tevens de hoogste berg aan het meer), de Grigna (2410 meter) en de Monte Resegone (1875 meter). In het westen van het Comomeer liggen de bergen Monte Bregagno (2107 meter) en Monte Berlinghera (1930 meter), en in het zuiden is er de Monte San Primo (1682 meter).

Bereikbaarheid Comomeer

Het Comomeer is het makkelijkst te bereiken per vliegtuig, auto of trein. Nabijgelegen steden als Milaan, Bergamo en Lugano beschikken over een vliegveld, waar vliegtuigen uit Eindhoven, Schiphol en Brussel neerstrijken. Wie liever met beide benen op de grond blijft, reist met de auto via Duitsland, Zwitserland, Luxemburg of Frankrijk, of maakt gebruik van de spoorwegen. Met de ICE, Thalys of Hispeed-treinen reis je eerst naar Milaan. Vanuit Milaan zijn er goede verbindingen met de stad Como, die gelegen is aan het Comomeer.

Comomeer - Franco Pecchio

Vakantiebestemmingen rond Comomeer

Bellagio, Mennagio, Lecco en Como zijn de belangrijkste steden aan het Comomeer. Hiervan is Como de grootste. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Hieronder een korte beschrijving van elke plaats.

Como, de stad waar het meer naar vernoemd is. Como wordt ook wel de zijdestad genoemd, omdat de zijde-industrie hier erg levendig is en de welvaart van de stad ondersteunt. Como is een belangrijke toeristische trekpleister, met het plein Piazza del Duomo als stralend middelpunt van het oude stadscentrum. Hier staan onder andere het oude stadhuis uit 1215 en de kathedraal van Como. De laatste is één van de belangrijkste religieuze gebouwen in Noord-Italië. Verder beschikt Como over musea, waaronder een zijdemuseum, een archeologisch museum en een wetenschappelijk museum.

Comomeer - Bas WalletBellagio is de plaats waar de steile straatjes door het oude stadscentrum krioelen en je mooie historische villa’s kunt bezoeken, zoals de Villa Melzi met een beeldentuin en Villa Serbelloni, dat bovenop een heuvel mooi uitzicht biedt over de terrastuinen. Beide villa’s zijn geopend in een bepaalde periode in het jaar, lees daarover hier.

Menaggio is de meest toeristische badplaats aan het Comomeer en ook de meest geschikte locatie voor iedereen die een actieve vakantie wil hebben. Je kunt er allerlei sporten beoefenen, waaronder paardrijden, tennis, volleybal, golf en basketbal.

Lecco is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en een vertrekpunt voor de beklimming van de berg Grigna, waar het stadje vlak voor ligt. Lecco is vooral bekend door de schrijver Alessandro Manzoni, die een groot deel van zijn leven in de stad woonde en de omgeving hiervan beschreef in zijn beroemde roman 'I Promessi Sposi'. Zijn aanwezigheid is vandaag de dag nog goed te merken in Lecco, door een museum en een standbeeld.

Comomeer winter - Franco Pecchio

Zomer- en winteractiviteiten Comomeer

Het weer in de zomer is vergelijkbaar met het Middellands Zeeklimaat, waarvan de gemiddelde temperatuur in juli op 30 graden Celcius ligt en de watertemperatuur op kan lopen tot 24 graden Celcius. Watersporten zoals duiken, zeilen en waterskiën zijn erg populair, ook onder de plaatselijke bewoners van de steden rond het Comomeer.

In januari is de gemiddelde temperatuur in het gebied rond het Comomeer 2 graden Celcius. De sneeuwval is de winter is onregelmatig, maar er ligt genoeg sneeuw waarmee je je kunt vermaken in de winter. Er zijn meerdere skigebieden rond het Comomeer, zoals het noordelijk gelegen Madesimo dat bestaat uit 32 skipistes van alle niveaus en het kleine skigebied Pian delle Betulle, bestaande uit 1 zwarte piste, 3 rode pistes en 3 blauwe pistes.

Kijk op deze website voor een uitgebreider overzicht van de skigebieden rond het Comomeer.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!