Wintervakantie Vals

Op wintervakantie naar Vals

In Vals kom je voor de rust en de ruimte. Het dorp heeft enkele kleine hotels en restaurants, een bakker, een kaasmaker en een buurtsuper. ’s Zomers kom je hier wandelen en mountainbiken. Voor de wintergast zijn de winterwandelwegen en de sneeuwschoentrails uitstekend gemarkeerd. Toerskiërs zijn er meer dan wandelaars. Informeer naar het lawinerisico van het moment: waar de hellingen zo steil zijn dat er een risico bestaat, is dat ook ter plekke aangegeven.

Beste periode

Het winterseizoen gaat van het weekend voor Kerst tot Pasen.

Vervoer

Sporen met SBB en (vanaf Chur) met de Rhätische Bahn tot Ilanz, dan met de postbus naar Vals. Door het dorp rijdt een gratis skibus.

Wintervakantie ValsOmhoog

Gondelbaan naar Gadastatt (1809 m) in het skigebied Vals 3000. Hier beginnen ook het sneeuwschoenspoor en de winterwandelweg naar de Zerfreiladam. Skiën? Naar de top van de Dachberg zijn het dan nog drie (lange) sleepliftjes. We mochten ervaren dat de sneeuw op 3000 meter hoogte ook in het voorjaar van uitstekende kwaliteit is.

Omlaag

Een avontuurlijk alternatief is rodelen. Van de dam terug naar Vals (7,2 km): huur je slee in de herberg bij de dam. Van Gadastatt over Leis naar Vals kan ook op de slee.

Slapen in Vals

Enkele kleine hotels, een B&B en huurappartementen in Vals. We werden uitermate vriendelijk ontvangen in Hotel Valserhof. Het eten is er uit de kunst.

Berghut

De Länta Hütte (SAC) op 2090 meter hoogte is ’s winters in een vijftal uur op sneeuwschoenen te bereiken. Van eind februari tot begin mei (toerskiseizoen) is hij bemand. ’s Zomers open van eind juni tot midden oktober.

Wintervakantie ValsOnze tip

Een bezoek aan het sfeervolle thermencomplex opgetrokken uit lokaal kwartsietgesteente aan het begin van het dorp. Verschillende baden en ontspanningsruimtes, apart te reserveren behandelingen (www.7132.com).

Lawinebericht en bergredding

www.slf.ch – sneeuw- en lawinebulletins

• Regionale lawinetelefoon: 187

• Noodnummer: 144

Kaarten van Vals

Landeskarte der Schweiz 257 Safiental, 1:50.000

Landeskarte der Schweiz 1234 Vals, 1:25.000

Leestip

  • Schneeschuhtouren Graubünden Nord – Von Prättigau bis zur Surselva, David Coulin, SAC Verlag, ISBN 9783859023161
  • 'Vals op vrije voeten', Jonathan Vandevoorde in Bergen Magazine nummer 5 2015

Meer weten?

www.vals.ch

www.swisstravelsystem.com – voordeelpassen voor openbaar vervoer in Zwitserland.

 

Tekst & Foto's Jonathan Vandevoorde

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling