Pastis 51. Foto by Nicholas Babaian

Pastis – meer dan 2 liter per jaar per Fransman

Pastis is een anijslikeur afkomstig uit de Provence die vooral gedronken wordt als aperitief. In pure vorm heeft de drank een alcoholpercentage van tussen de 40 en 45 procent, maar doorgaans is het gebruikelijk om het geheel aan te lengen met koud water. Hierdoor krijgt de likeur een kenmerkende troebelheid.

De naam Pastis is afgeleid van het Provençaalse woord voor ‘mengsel’. De drank vindt zijn oorsprong in het Frankrijk van de jaren ’20, een periode waarin het voorheen populaire anijsdrankje Absint sinds kort verboden was vanwege de vermeende hallucinerende werking. Om toch te kunnen genieten van een soortgelijke kruidenlikeur besluiten veel Fransen daarom hun alcoholische versnaperingen te mengen met een andere anijsvariant. In de haven van de Zuid-Franse stad Marseille resulteert dit in het ontstaan van Pastis, een alcoholische mix van Franse kruiden met de Aziatische specerijen zoethout en steranijs.

Paul Ricard

In 1932 besluit de Franse ondernemer Paul Ricard om het recept commercieel uit te buiten. Hij verspreidt de ‘Pastis de Marseille’ over geheel Frankrijk, waar het aanvankelijk vooral in het zuiden van het land gretig aftrekt vindt. Binnen zes jaar distribueert Ricard meer dan 2,4 miljoen liter van de drank en in 1952 verkoopt hij zijn miljardste fles Pastis. Inmiddels is de drank uitgegroeid tot één van de populairste likeuren van Frankrijk en gaat er jaarlijks meer dan 130 miljoen liter over de toonbank, gemiddeld meer dan 2 liter per inwoner.

Pastis 51. Foto DubomatikOorspronkelijk werden de kruiden van Pastis toegevoegd door een proces genaamd maceratie, waarbij het plantaardige materiaal gedurende lange tijd in alcohol werd geweekt. Vandaag de dag bestaan de meeste varianten echter uit alcohol gemengd met kruidenextracten. Volgens de Europese wetgeving mag een dergelijke drank alleen Pastis genoemd worden als deze bestaat uit een anijslikeur die naar zoethout smaakt en maximaal 100 gram suiker per liter bevat.

Traditioneel wordt ieder volume Pastis voor consumptie aangelengd met ongeveer vijf volumes water. Sommige liefhebbers gebruiken hiervoor ijsklontjes, terwijl anderen de voorkeur geven aan ijskoud mineraalwater. Door het aanlengen van Pastis met water daalt het alcoholpercentage van het drankje, met als gevolg dat de kleur van de likeur verandert van een helder geel naar een troebele melkachtige substantie.

Water of cola

Een alternatief is om het aanlengen met water te vervangen door cola. Hierdoor ontstaat een donkerbruin drankje dat bekend staat onder de Franse naam ‘Mazut’. Andere bekende mixdrankjes met Pastis zijn onder meer de Perroquet (Pastis met groene muntsiroop), de Tomate (Pastis met grenadinesiroop), de Rourou (Pastis met aardbeiensiroop) en Cornichon (Pastis met bananensiroop). Tot slot is het in Zuid-Frankrijk in veel bars ook gebruikelijk om alle glazen voor gebruik om te spoelen met Pastis, zodat iedere cocktail automatisch de typische anijsgeur meekrijgt.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past