Foto: Jonathan Vandevoorde

Slee, sneeuwschoenen, stalactieten: Winter in Noorwegen

Omringd door zes indrukwekkende nationale parken kan het niet anders of de natuur rond de stadjes Otta en Dombås in het oosten van Noorwegen moet wel indrukwekkend zijn. Wie toegankelijke, ruige bergen en zalige stilte weet te waarderen, komt hier ruim aan zijn trekken.

Tekst & foto’s Jonathan Vandevoorde

De Regio Express vanaf de luchthaven Oslo heeft me in drieënhalf uur naar Otta gebracht, een stadje van mooie houten, gekleurde huisjes omringd door bergen. Onderweg zag ik het landschap veranderen. Rond Otta en het meer naar het noorden gelegen stadje Dombås liggen niet minder dan zes nationale parken, waaronder niet de minste: Jotunheimen, Rondane en Dovrefjell-Sunndalsfjella. 

De volgende ochtend is het hoegenaamd niet stil. Ik hoor buiten het chaotische geblaf van de honden. Ik loop naar de open plek achter de camping. De koude kriebelt in mijn neus. Min 14 graden toont de thermometer bij de kiosk. Het is perfect windstil, het sneeuwt heel zachtjes en toch schijnt er wat wij dan een ‘waterzonnetje’ zouden noemen. Op een weilandje zijn Mia en Halga drukdoende met de husky’s uit de aanhanger te halen. Als ik ze benader, willen ze alleen maar geknuffeld worden.

Als vijf honden even later voor mijn eigen slede gespannen zijn, roept Halga mij toe dat ik het sneeuwanker stevig vast in de sneeuw moet stampen. “And remember: never let go of the sled”, roept hij mij toe, met een nadruk op never. Dat anker is nodig ook, want de honden zijn niet te houden. Zodra Halga het startsein geeft, licht ik het anker en zet ik mij schrap. Meteen schiet het gespan als een kogel vooruit. Het blaffen houdt meteen op: hun instinct staat nu op rennen!

We maken een standaard rondje van rond de twaalf kilometer over de bevroren Sjoa-rivier en door prachtige berkenbossen. Continu moet ik bijremmen. Desondanks vlieg ik in een partij diepe sneeuw uit de bocht. Mijn slede kantelt. Never let go of the sled, verdorie! 


Onze hoofdredacteur maakte bij dit verhaal ook prachtige beelden, die je hier vast kunt bekijken:

 

Het hele artikel lees je in het decembernummer van Bergen Magazine, mét praktische informatie. Nog geen abonnee?
Neem vóór maandag 26 november een abonnement, dan ploft dit nummer omstreeks 8 december bij je op de mat.

1 jaar Bergen Magazine van €29,95 voor €22,50 + 3 cadeaus

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.