Shirley op de top van de Mont Blanc

Terugblik Mont Blanc Expeditie van Shirley Akkerman

Shirley op de top van de Mont BlancIn juni 2014 organiseerde Mountain Network een lezersreis voor de lezers van Bergen Magazine. Doel: de top van de Mont Blanc. Bijna iedereen heeft de top gehaald. Hoe heeft iedereen deze periode beleefd? We vroegen het aan deelnemer Shirley Akkerman.

Wat vond je van de groep deelnemers?

Vanaf dag 1 klikte het al heel goed in de groep. We zijn allemaal van verschillende leeftijden en achtergronden, maar hebben allemaal een ‘steekje los’ omdat we in onze vrije tijd graag dingen doen als de Mont Blanc beklimmen, dit zorgt voor een connectie. We hebben erg veel lol gehad als groep, want we hebben ook vaak echt de slappe lach om bepaalde situaties gehad, maar wisten ook wanneer het belangrijk was om geconcentreerd bezig te zijn.

Hoe kijk je terug op de tijd in de Alpen?

Een onvergetelijke ervaring! Ik heb heel veel emoties doorgemaakt tijdens deze reis, van enthousiast, spanning, angst naar euforisch en hilariteit.

Wat was jouw spannendste moment tijdens de gehele expeditie?

Absoluut de klim tussen tete rousse en gouter hut. Het feit dat we niet aan de berg zelf vastzaten, maar alleen aan elkaar, het fysieke klimmen van dit stuk dat veel energie van mij heeft gekost en de spanning die ik in mijn lijf had tijdens het begin van de tocht zorgt ervoor dat dit mijn spannendste moment was. Toen ik eenmaal bij de gouter hut was aangekomen en we begonnen aan het sneeuw stuk kreeg ik de smaak te pakken en was deze spanning weg. Maar ook op de terug weg vond ik dit een erg spannend stuk, zeker ook omdat je dan inmiddels moe bent van de klim en ook daadwerkelijk de afgrond kunt zien in het daglicht (de klim omhoog was om 2 uur ‘s nachts in het donker)

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Niet per se een moment, maar meer het gevoel dat ik had tijdens de hele dag van de toppoging. Het feit dat mijn energie niet op ging en dat ik continue door positief te blijven door bleef gaan is een gevoel dat nu nog steeds bij me blijft. Het gevoel: ‘Ik kan alles aan waar ik mijn gedachte toe zet’

Wat was letterlijk of figuurlijk jouw hoogtepunt?

Elke seconde op de top! Vanaf het moment dat we over de smalle richel liepen en ik de top voor ons zag verschijnen, ik Rinke emotioneel omhelsde, mijn gids (spreekwoordelijk) wel kon zoenen van blijdschap en natuurlijk het zien van de rest van ons super team die net zo euforisch waren.

Dit ultieme moment van blijdschap werd nog eens herhaald toen we bij de tete rousse hut aankwamen en we met zijn allen dit moment gedeeld hebben.

Welke foto (van Frank) vind je het mooist?

Shirley in actie Foto Frank Peters

Hierop zijn we echt aan het ploeteren door de sneeuw, en geeft ook mooi weer hoe ik zelf de klim heb meegemaakt, geconcentreerd op mijn stappen, geconcentreerd op mijn ademhaling en vooral in gedachte bezig met tegen mezelf zeggen: Je kan het! Ik had volgens mij niet eens door dat deze foto gemaakt werd zo was ik hier mee bezig. Plus het uitzicht op deze foto is ook niet verkeerd!

Hoe was de begeleiding vanuit Mountain Network?

Heel erg goed, een zeer professionele partij! Ik was zelf niet eens van plan om de Mont Blanc te beklimmen en ging alleen mee naar de bijeenkomst voor mijn vriend Rinke. Toen ik hoorde hoe goed georganiseerd het hele traject was wilde ik me direct inschrijven, wat ik dan ook die avond meteen heb gedaan.

Hoe vond je het gehele traject, vanaf de informatiebijeenkomst in Arnhem?

Allemaal goed georganiseerd, ook vooral goed dat ze telkens informatie geven en de deelnemers voorbereiden op de volgende stap in het traject, behalve alleen maar naar de top poging van de Mont Blanc te kijken. Op deze manier maak je bewust alle onderdelen mee en haal je ook het meeste uit deze ervaringen.

Wat is jouw beste voorbereidingstip voor anderen die de Mont Blanc willen beklimmen?

Uiteraard goed trainen, maar ik merkte dat ik veel had aan het uitdelen van trainingservaringen onderling. Dit hebben wij ‘pas’ tijdens het weekend in de Ardennen echt gedaan, maar ik denk dat het veel scheelt als je dit daarvoor ook al tussendoor met elkaar deelt. Iedereen heeft weer andere tips en trucs die erg kunnen helpen tijdens de voorbereiding.

Ook het onder controle krijgen van mijn ademhaling was iets waar ik liever meer aandacht aan had besteed, het viel toch weer tegen op die hoogte en er zijn (begreep ik later) veel technieken die je hier in NL al goed kunt trainen om je hierbij te helpen.

Heb je nu de smaak te pakken?

Wat betreft dit soort dingen ben ik altijd vrij impulsief, zo ook met de inschrijving voor de Mont Blanc. Op dit moment ben ik nog aan het nagenieten van het feit dat we deze uitdaging hebben gehaald en kijk ik er met heel veel plezier op terug en waar ik in de toekomst weer tot verleidt wordt zie ik dan weer. Maar het reizen en de bergen zullen blijven aantrekken.

Verder lezen?

In het september-nummer van Bergen Magazine lees je de reportage van redacteur Frank Peters die mee was tijdens de Bergen Magazine Mont Blanc Expeditie.

Dit nummer thuis ontvangen? Bestel vóór 2 september hier een abonnement.

Bestel nu!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.