Home » Reportage

Turijn: Wieg van het Italiaanse alpinisme

De voormalige hoofdstad van Italië is vooral bekend van Fiat en de voetbalclub Juventus. Minder bekend is dat Turijn aan de wieg heeft gestaan van het Italiaanse alpinisme. Robert Weijdert dwaalt met zijn zoon door de fascinerende Noord-Italiaanse stad, die nog steeds niet door het massatoerisme is ontdekt.

Tekst Robert Weijdert

Wieg van het Italiaanse alpinisme

Hier, waar de lucht van de zuidelijke Alpendalen voelbaar is, begrijp je ineens waarom Turijn in de alpiene geschiedenis zo’n belangrijke rol heeft gespeeld. Waarom Michel Paccard, nadat hij aan de Accademia delle Scienze in Turijn zijn studie medicijnen had afgerond, terugging naar zijn geboortedorp om in 1786 met Balmat de Mont Blanc te beklimmen, waarom in deze stad belangrijke alpinisten woonden, zoals Giusto Gervasutti en Gabriele Boccalatte, en waarom hier het startsein werd gegeven voor het finest hour van het Italiaanse klimmen: de eerste beklimming van de K2 in 1954.

Overrompelende behendigheid

Op een van de beeldschermen is de trailer te zien van de prijsbekroonde documentaire Niní e Gabriele – Storia d’amore e di montagne. Daarin komt de zoon van Gabriele Boccalatte en Niní Pietrasanta aan het woord, die in liefdevolle woorden vertelt over zijn ouders die voor zijn geboorte zware beklimmingen uitvoerden, zoals de derde beklimming van de zuidgraat van de Aiguille Noire en diverse pogingen ondernamen in de westwand van dezelfde berg. Boccalatte is bekend van de met zijn naam gesierde pijler op de Mont Blanc du Tacul en vooral van de zuidwest op de Punta Gugliermina, een lijn van ongekende sierlijkheid die nog steeds beschouwd wordt als een van de mooiste zware klimroutes in het gebied.

Het interessante van de documentaire is dat er bewegende beelden uit die tijd bij zijn, gemaakt met de kleine filmcamera van Niní. Zeldzame, onverwachte beelden. Zo zien we Boccalatte, pianist van professie en fijngevoelig mens, met de overrompelende behendigheid van zijn klimmen. Samen met Gervasutti was hij degene die in de jaren dertig de zesde graad in het Mont Blancgebied invoerde. Het ontroerendst zijn hij en zijn vrouw samen, intens gelukkig, sigaret elegant in de hand, op weer een hoge Alpentop. 

Het hele verhaal lezen? Je vindt het in het aprilnummer van Bergen Magazine. Vanaf  11 april overal verkrijgbaar!

Dit nummer thuis ontvangen? Neem vóór woensdag 29 maart een abonnement. Profiteer van de speciale aanbieding: een jaarabonnement op Bergen Magazine van € 29,50 voor slechts € 22,50 + 3 welkomstcadeaus!
 

Wordt abonnee

Ook leuk als cadeau!

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)