Zonsopkomst toerski emosson voorjaar.

Vakantie in Finhaut aan de voet van het Mont Blanc-massief

Zonsopkomst toerski emosson voorjaar.Finhaut (1250 m) is een authentiek bergdorp aan de voet van de Zwitserse zijde van het Mont Blanc-massief, in de Vallée de Trient, aan de voet van het Mont Blanc-massief. De gemeente ligt ingesloten tussen de Col de la Forclaz (Zwitserland) en de Col des Montets (Frankrijk). Samen met het Franse dorp Vallorcine en het het Zwitserse Trient vormen ze één dal. Finhaut ligt als het ware vastgeplakt tegen een steile rotsachtige zuidhelling en is in de omgeving bekend om zijn relatief milde klimaat en overdaad aan zon, zowel in de zomer als in de winter.

Vervoer naar Finhaut

Finhaut ligt halverwege (20 à 25 autominuten) tussen het Zwitserse Martigny en het Franse Chamonix. De Col de la Forclaz vanuit Martigny is vrijwel het hele jaar door goed bereidbaar. De Col des Montets die Finhaut Vallorcine van Chamonix scheidt, wordt bij hevige sneeuwval regelmatig gesloten. Een treintunnel onder de Col des Montets wordt dan in beperkte mate opengesteld voor autoverkeer. Let dus bij het aanreizen goed op de weerberichten en kies bij twijfel voor de route via Martigny.

Het dorp is met de trein bereikbaar met de Mont Blanc Express die Martigny met Chamonix verbindt. Met name het traject door de Gorges du Trient is spectaculair. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Genève en is per trein vanuit Martigny bereikbaar (www.sbb.ch). Vanuit Amsterdam vliegen KLM en Easyjet op Genève, in de winter vliegt Transavia vanuit Rotterdam. Brussels Airlines en Easyjet verbinden Brussel en Genève dagelijks.

Hoewel Finhaut goed bereikbaar is per openbaar vervoer, verdient het de voorkeur over een eigen (huur)auto te beschikken. De Mont Blanc Express en bus tussen Finhaut en Emosson zijn zeer prijzig.

Steenbok met Montt BlancBeste periode om Finhaut te bezoeken

Van begin juni tot en met eind oktober kunnen vanuit Finhaut schitterende wandelingen worden gemaakt. Skiën kan in de regel vanaf Kerst in de skigebieden van Chamonix (Vallorcine/Col de Balme op 10 minuten) en Marécottes (in 10 minuten per trein bereikbaar). Het toerskiseizoen loopt tot en met eind mei.

Berggidsen

Alpinisme en toerskiën:

Berghut in Finhaut

  • De enige hut in Finhaut is de Cabane du Vieux Emosson (2205 m): www.cabaneduvieux.ch, tel +41(0)793429566
  • Het Emosson restaurant (1970 m) aan de stuwdam biedt ook slaapplaatsen in het matrassenlager: www.emossonresto.com, tel +41(0)277681274

Activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Finhaut

Een uitgebreid overzicht van zomer- en winteractiviteiten en bezienswaardigheden:

KlimmenDe gebieden van Barberine/Châtelard en Giétroz bieden eenvoudige routes van niveau 4a/b tot en met zeer uitdagende routes in 8a/b van 6 tot 8 touwlengtes. Klimgidsjes van deze gebieden zijn niet in Nederland en België verkrijgbaar, maar zijn op het plaatselijke Office du Tourisme te koop.

De lokale berggidsen bieden een unieke ervaring aan middels de 'Saut de Pendule', een soort van reuzenschommel onder een metershoge brug boven een ravijn. Een tokkelbaan en een lange abseil maken het avontuur compleet.

Zwembad en ZooKinderen kunnen hun hart ophalen in het overdekte zwembad van Finhaut en in de Alpiene Zoo van les Marécottes die beide het hele jaar door geopend zijn. Bij het dierentuincomplex in les Marécottes bevindt zich een in de rotsen uitgehouwen natuurzwembad. Koukleumen die liever geen duik nemen in het onverwarmde zwembad kunnen zonnen met uitzicht op de dieren in de zoo.

StuwdamTijdens de maanden juli en augustus worden meerdere malen per dag gratis rondleidingen gegeven in de stuwdam van Emosson. De dam is overigens ook bereikbaar met de steilste 2-cabine funiculaire / standseilbahn ter wereld (www.chatelard.net)!Dinosaurssporen. MuseaIn Martigny zijn de musea van Gianadda (kunst) en Saint Bernard (geheel gewijd aan de gelijknamige honden) absolute trekpleisters. Hoogtepunten van Chamonix zijn onder andere de tandradbaan naar Montenvers / Mer de Glace en de lift naar de Aiguille du Midi (3843 m).

Edward Bekker Ski & Alpinisme organiseert vanuit haar eigen onderkomen in Finhaut o.a. toerskicursussen en bergsportcursussen www.edwardbekker.com.

Kaarten van de omgeving Finhaut

Carte Nationale de la Suisse 1324 Barberine, 1:25.000 (wandelkaart)Carte Nationale de la Suisse nr. 282 S Martigny (Barberine-Chamonix-Verbier),1:50.000 (toerskitochten)

Bergen Magazine 4 van 2011Publicaties over Mont Blanc

Uitzicht op de Mont Blanc, Noes Lautier en Robert Weijdert, Uitg. Robert Weijdert 2009, ISBN 9789080602076. Meerdere mooie wandelingen rondom Finhaut, helder beschreven en voorzien van uitgebreide praktische informatie.

Bergen Magazine nummer 4 van 2011.

De mooiste tochten in en rond Finhaut

http://bergwijzer.nl/reportage/de-mooiste-wintertochten-in-en-rond-finhaut

Meer informatie over Finhaut en omgeving

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen