Vakantie in het Vinschgau - goede mix van natuur en cultuur

Een reis door het zonnige Vinschgau levert steeds weer nieuwe verrassingen op. Kuieren langs de oude irrigatiekanalen, bergwandelen in het hooggebergte van Nationaal Park Stilfserjoch, genussradeln tussen de bloeiende appelbomen, of op de mountainbike de singletracks verkennen van de Vinschger Sonnenberg: het zijn even zoveel hoogtepunten van een sportieve vakantie in het westen van Zuid-Tirol.

Het Vinschgau is het meest westelijke dal van Zuid-Tirol en strekt zich over een lengte van 80 kilometer uit van Meran in het oosten tot de Reschenpas in het westen. Op de valleibodem wordt intensief groenten en fruit geteeld. De hellingen boven de vallei en de zijdalen zijn bedekt met almen en uitgestrekte bossen.

Beste bezoekperiode aan het Vinschgau

Door het mediterrane klimaat kan er in het dal en op de zuidhellingen het hele jaar gewandeld en gemountainbiket worden. Hooggebergte in het Nationaal Park Stilfserjoch: hoogzomer.

Vervoer

Treinverbinding tussen Mals en Meran. Daarnaast goede busverbindingen naar de zijdalen (Schnalstal, Martelltal, Stilfserjoch). Zie: www.sii.bz.it

Overnachten in het Vinschgau

Groot aanbod aan hotels, pensions, vakantiewoningen en campings. Kijk op www.vinschgau.net

Sporthotel Vezzan bij Schlanders is door zijn centrale ligging erg geschikt als uitvalsbasis voor excursies in de hele vallei (www.sporthotel-vezzan.com).

Wandelen in het Vinschgau

Uitgestrekt netwerk aan gemarkeerde paden op verschillende hoogtes. Een speciale vermelding verdienen de zogenaamde Waalwege (www.waalwege.org).

Hooggebergtewandelingen kun je maken in het Nationaal Park Stilfserjoch (www.stelviopark.bz.it). In de informatiecentra in o.a. Schlanders en Prad is een gratis brochure met vijftien mooie wandelroutes verkrijgbaar.

Tenslotte is er de Vinschger Höhenweg, waarvan je ook afzonderlijke etappes kunt lopen. Bij de lokale informatiebureaus is een speciale kaart (1:50.000) van de hele route verkrijgbaar. Een etappebeschrijving in PDF is op www.bergwijzer.nl te downloaden.

Fietsen

Populair is de Via Claudia Augusta, 80 km bergaf van Reschen naar Meran grotendeels op fietspaden (www.vinschgau.net/radfahren). Met de Bikemobil Card huur je op eender welk station een fiets, die je op de plaats van aankomst inlevert. Terugkeer per spoor naar je vertrekpunt.

Er is een dicht net van 80 bewegwijzerde mountainbikeroutes.

Overige activiteiten in het Vinschgau

Kaarten

  • Kompass WK 52 Vinschgau, 1:50.000.
  • Diverse kaarten van Tabacco (1:25.000), waaronder nr. 08 (Ortler) en 042 t/m 045 voor de rest van het Vinschgau.

Op de interactieve kaart van maps.vinschgau.net zijn wandel-, klim- en fietsroutes van uiteenlopend karakter te vinden.

Leestips

  • Vinschgau, Henriette Klier, Bergverlag Rother, ISBN 9783763342051
  • Bergen Magazine 2, 2014. Het nummer kun je hier bestellen.

Lezenswaardig is de jaarlijkse, lokaal te verkrijgen ‘glossy’ Venusta, met informatieve reportages over lokale thema’s.

Laatst bijgewerkt: april 2014.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?