Uitzicht op de Dolomieten vanaf Castel Pergine

Vakantie in Levico, Valsugana, Trentino, Italië

Uitzicht op de Dolomieten vanaf Castel PergineValsugana is een brede vallei net ten zuiden van de Dolomieten in de Italiaanse provincie Trentino. De vijftig kilometer lange Lagoraiketen bevindt zich ten noordoosten van het stadje LevicoTerme. Bijzonder zijn de grijze granieten pieken.

De oevers van de meren van Caldonazzo en Levico zijn populaire vakantiebestemmingen en de streek heeft ook in historisch opzicht veel te bieden. De Romeinse Via Claudia Augusta loopt door de streek en verbond de Adriatische kuststreek met Beieren. In het gebergte werkten mijnwerkers uit Duitsland die in opdracht van de prins-bisschop van Trento fluoriet, kwarts en zilver uit de bergen haalden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep hier de frontlijn. Talrijke resten van verdedigingswerken over de hele bergketen zijn hiervan het bewijs.

Bergketen Lagorai gezien vanuit Levico

De bergen in Valsugana: bergketen Lagorai

De bergketen Lagorai is een van de grootste natuurgebieden van de provincie Trentino met nog ongerepte delen die zich uitstrekt over 50 kilometer. De hoogste top is de Cima d’ Asta (2847 meter hoog) die zich langs het wandelpad ‘Alta Via del Granito’ bevindt, een trekkingstocht van drie dagen met overnachting in berghutten.

Bezienswaardigheid Valsugana: Arte Sella

Deze internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst, gemaakt van natuurlijke materialen, is opgericht in 1986 waarbij de kunstwerken in de openlucht worden tentoongesteld. Ze staan in het bos of op de weides van Val di Sella. De werken zijn veelal driedimensionaal en vaak kun je er doorheen lopen of er in zitten. Ze zijn gemaakt van stenen, bladeren, takken of stammen en zijn onder invloed van het weer en het seizoen.

De bergen rondom Arte Sella

Musea in Valsugana:

Activiteiten in Valsugana

Fietsen: mountainbiken of e-biken

Het 80 km lange fietspad door de schitterende natuur vanaf het Caldonazzo meer in Trentino tot Bassano del Grappa in Veneto gaat over vrijwel geheel vlakke fietspaden die geschikt zijn voor iedereen. Langs de route zijn er de bicigrills (restaurantje/ snackbar voor fietsers) en accu-oplaadpunten voor je Movelo-fiets te vinden.Movelo is in 2013 een nieuw concept in Trentino. Je huurt een e-bike en vindt door het hele gebied verhuur- en oplaadpunten waar je je accu kunt omruilen voor een volle accu. Over het algemeen kun je zo’n 75 km fietsen op één accu of 1000 hoogtemeter stijgen.

Fietsen met de e-bike naar Arte Sella

Voor mountainbikers is er 300 km aan routes uitgezet en in kaart gebracht met gps. De routes zijn uiteenlopend van niveau en lengte in de bergachtige omgeving van het circuit DolomitiLagorai Bike.Tip: er zijn ook mountain-e-bikes te huur. Dit vergemakkelijkt het stijgen op de bergpaden.

6-daagse Mountainbike-tour

De Grand Tour is een 6-daagse Mountainbike-tour in de Dolomieten met een totale lengte van 320 km. 166 km is over onverharde paden en 154 km over asfalt. Je kunt de route in 6 etappes rijden en overnachten in diverse hotels. Meer info op www.dolomitilagoraibike.it

Rafting en canyoning

Camping Lago di Levico organiseert verschillende spannende outdooractiviteiten zoals rafting, canyoning, outdoor climbing, paardrijden, tandem paragliding en nog veel meer. Informeer bij de camping.

Castello di Pergine in Valsugana

Het imponerende Castello di Pergine steekt boven de Valsugana en het meer van Caldonazzo uit. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en is in de loop van de eeuwen regelmatig uitgebreid, verbouwd en gerestaureerd. Het kasteel is nog privebezit maar kan deels bezocht worden. Ook de tuinen zijn zeker de moeite waard, je kan er eindeloos wandelen door de landschapstuinen en de bossen en velden die bij het kasteel horen.

Activiteiten op het Levicomeer

De Italiaanse keuken blijft inspireren en na een flinke dag wandelen is het heerlijk om je te laten verwennen met de culinaire hoogstandjes van chef-kok Paolo Betti in het restaurant. Het is ook mogelijk om te overnachten in het kasteel. Ook is er ieder jaar een andere kunstenaar die in en het rondom het kasteel exposeert.

De Via Claudia Augusta in Valsugana

De Via Claudia Augusta is een Romeinse weg die de Adriatische kuststreek met Beieren verbond. In Trentino, rond de vallei de Valsugana is een groot deel van de Via Claudia Augusta voorzien van bewegwijzering. Langs de route die door de vallei loopt zijn er vele historische overblijfselen van de originele weg te zien: de Romeinse militaire grenssteen in Tenna waarop de afstand tot Feltre is gegraveerd, de Romeinse sacrofaag in LevicoTerme, de grenssteen bij Maso San Desiderio in Novaledo, de torens Quadra en Tonda tussen Novaledo en Marter di Roncegno, en de overblijfselen van vroeger plaveisel in het Park La Cascatella in CastelloTesino. Het pad naar Collesan voert over de Romeinse weg.

Vanaf Levico of Caldonazzo loopt er een spoorlijn naar Venetië. In ruim twee uur sta je op het Piazza San Marco in de Dogenstad. Een andere dagexcursie is Verona met het prachtige amfitheater waar in de zomer het bekende operafestival plaatsvindt.

Accommodaties in Valsugana

Berghutten

Trentino telt 143 berghutten. In circa 50 van de berghutten is het mogelijk om verbinding te maken met internet, dankzij een wifi link. Wie niet aan het hoogseizoen gebonden is, doet er goed aan in het najaar te boeken. Bijvoorbeeld tijdens het festival ‘I Rifugi del Gusto’, dat gehouden wordt van 21 september t/m 6 oktober. In deze weken worden er veel excursies naar de Dolomieten georganiseerd en veel berghutten zijn open.

Hotels in Valsugana

Er zijn meerdere hotels dichtbij het water of direct aan het meer. Bijvoorbeeld:

Campings in Valsugana en Lagorai

Zoek een camping uit aan het Levico- of Caldonazzomeer, of midden in de natuur in Valsugana en Lagorai.

  • Camping Fleiola, kleine camping in familiebeheer aan het Caldonazzomeer. Geopend van 24 april tot en met 30 september: www.campingfleiola.it
  • Camping PenisolaVerde, rustige camping in familiebeheer op de oever van het Caldonazzomeer. Geopend van 4 mei tot en met 15 september: www.penisolaverde.it
  • Camping Mario Village, vlakbij het Caldonazzomeer, met eigen zwembad. Geopend van 24 april tot en et 15 september: www.campingmario.com
  • Camping DueLaghi. Groot park met 400 plaatsen en 40 mobil homes. Beschikt over privé-sanitair. Het hele jaar geopend: www.campingduelaghi.com
  • Camping Lago di Levico. Enige camping direct op de oever van het Levicomeer met een groot privéstrand. Geopend van 29 maart tot en met 13 oktober: www.campinglevico.com
  • Camping Valmalene. Camping met stenen bungalows en veel faciliteiten en een wellnesscenter. Geopend van 1 januari tot en met 31 oktober en de hele maand december: www.valmalene.com

Via VisitValsugana vind je diverse adressen voor vakantiehuizen.

Meer informatie over een vakantie in Trentino vind je hier.

Laatst bijgewerkt oktober 2013

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.