Vakantie in Nationaal Park Ela - skiën, wandelen en mountainbiken

Oberhalbstein, of in het Reto-Romaans (en officieel) Surses geheten, is het dal tussen Tiefencastel en de Julierpas in Graubünden. Talromanisch en Duits zijn er de voertalen. De meeste gemeenten in het dal horen bij het westelijk deel van Parc Ela. Het oostelijk deel omvat Val Tuors en gemeenten in het Albulatal zoals Bergün en Filisur, beroemd om hun prachtige gevels met traditionele sgraffito-beschildering.

Beste bezoekperiode aan NP Ela

Midden juni – tweede helft september. In de winter kun je skiën in Savognin (80 km piste) en Bivio (30 km). Het gebied is vooral populair om te toerskiën.

Vervoer

Een fiets- en wandelbus pendelt tussen de gemeenten in de zomermaanden (niet op zondag). Zie www.savognin.ch/wanderbus en www.berguen-filisur.ch.

De Bus Alpin rijdt ’s zomers naar Pensa en Alp Flix (Surses) en naar Val Tuors (Bergün). Zie www.busalpin.ch.

Accommodaties in NP Ela

Logies kun je boeken via de website van het plaatselijke bureau voor toerisme. Wij logeerden met veel plezier in de eenvoudige logeerboerderij Tga Mucki van Melchior en Ursula vlakbij het oude centrum van Savognin. Wil je alternatief slapen (hooi, tipi’s, wagen enz.)? Kijk op www.wasserundbrot.ch

Berghutten

Wandelen in Oberhalbstein

De informatievoorziening (folders, wandelkaarten) in de toeristenbureaus voor wie wil wandelen of mountainbiken is uitstekend. In Parc Ela zijn meerdere themawandelroutes uitgezet en ook de historische Via Sett komt voorbij. Voor elke wandeling is een uitgebreide brochure te krijgen (www.parc-ela.ch). Er is ook een uitstekende wandelkaart van het hele gebied die overal te koop is.

Onze tips

  • Bergün, Filisur – historische gevels met sgraffito.
  • Spoorwegmuseum van de Rhätische Bahn (Bergün) – zeer informatief maar niet echt boeiend voor kinderen.
  • Landwasserviaduct van de Rhätische Bahn - Vlakbij Filisur. Maak ook het fameuze kiekje van de trein die hoog op de stenen boogbrug zomaar in de berg verdwijnt.
  • Alveneu Bad – thermaalbaden

Bij je accommodatie ontvang je de Ela Card. Die geeft kortingen of soms gratis toegang tot veel attracties en kabelbanen in Surses. Kijk op www.parc-ela.ch

Kaarten

  • Wanderkarte Parc Ela, 1:50.000. Ter plekke te koop en gebaseerd op de Zwitserse topografische kaarten
  • Landeskarte der Schweiz 1236 (Savognin) en 1235 (Bivio), 1:25.000. Voor het westelijk deel (Surses).

Leestips

  • Wanderführer Chur – Hinterrhein, Rudolf & Sigrun Weiss, Bergverlag Rother 2010, ISBN 9783763341856. Slechts een tiental wandelingen binnen Parc Ela zijn behandeld.
  • Bergen Magazine 2, 2014. Het losse nummer kun je hier bestellen.

Meer weten?

Pensa – Alp d’Err – Elapas – Orgelspas – Savognin

Zie de kaart hieronder.

Beginpunt: Pensa (bereikbaar met de Wanderbus uit Savognin)Eindpunt: SavogninDuur: 7 uur (netto), met pauzes 9 tot 10 uur.Karakter: Fotogenieke maar pittige tocht. Flinke doorstapper en enkele steile passages over moeilijk en beschadigd pad.Route: vanuit Pensa naar Alp d'Err (kaasmakerij). Dan over de Elapas en de Orgelspas (2699m) terug naar Savognin.Bekijk hier de kaart.

Rondje Alp Flix voor het gezin

Zie de kaart hieronder.

Begin- en eindpunt: parkeerplaats bij Tgalucas.Karakter: makkelijk rondje voor het hele gezin, met mooie vergezichten en een leuk terras op Tgalucas (daar kun je slapen in een Mongoolse yurt of paardrijden).Duur: 1½ – 3 uur, afhankelijk van of je gaat zwemmen of barbecuen bij met meertje.Bekijk hier de kaart.

Laatst bijgewerkt: april 2014

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?