Vakantie in Seefeld

Vakantie in Seefeld - wandelparadijs tussen Wetterstein en Karwendel

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeOp een plateau boven het Inntal ligt het bekende Seefeld op slechts een boogscheut van Innsbruck, te midden van uitgestrekte bossen. Rondom vindt de wandelaar in de ruige bergketens van Wetterstein, Mieminger Kette en Karwendel een stille natuur doorkliefd met wild stromende rivieren en een uitstekend netwerk aan bergpaden tussen oergezellige berghutten.

Het gebied rond de dorpen Seefeld, Mösern, Reith, Leutasch en Scharnitz (sinds 2002 verenigd in de zgn. Olympiaregion) is een ideaal wandel- en langlaufgebied op ongeveer 1000 meter hoogte tussen de kalkstenen massieven van de Karwendel, Wetterstein en Mieminger Kette. 

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan Vandevoorde

Kenmerkend zijn de uitgestrekte bossen, die al sinds de middeleeuwen aangeplant zijn als bouwmateriaal voor de zoutmijnen van Hall en voor Innsbruck. De hoogteverschillen zijn niet spectaculair groot maar pittige wandelingen zijn er genoeg. Het dorp Seefeld heeft tweemaal wedstrijden voor de Olympische winterspelen van Innsbruck te gast gehad, in 1964 en 1976. Hieraan dankt het zijn naamsbekendheid en uitstekende accommodaties.

Beste periode om Olympiaregion Seefeld te bezoeken

De hutten zijn vanaf de tweede helft van mei tot midden oktober open. Door de relatief geringe hoogte is het wandelseizoen er, als het weer meezit, aanzienlijk langer.

Vervoer naar Seefeld

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeReguliere busverbindingen tussen de dorpen. Seefeld ligt op de spoorlijn Garmisch-Partenkirchen – Scharnitz – Innsbruck en wordt zelfs door de Duitse ICE aangedaan (www.deutschebahn.com, www.oebb.at).

Omhoog

’s Zomers kun je met de tandradbaan en kabinelift naar het Seefelder Joch (2050 m), de hoogste skiberg van de Olympiaregion.

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeSlapen in Olympiaregion Seefeld

Seefeld en Mösern zijn populaire wintersportcentra voor sneeuwschoenwandelaars en langlaufers en heeft veel uitstekende accommodaties in alle prijsklassen. Wij werden gastvrij ontvangen in Hotel Olympia & Herbs, info: www.hotelolympia-seefeld.at, tel. +43(0)52122334. Het prachtig gelegen Leutasch heeft hotels, pensions, zoals hotel pension Schweizerhof,  en vakantieappartementen. Scharnitz is minder toeristisch ontwikkeld.

Hutten:

 

Voordeelpassen

Junior Guest Card – met veel kortingen en interessante aanbiedingen voor een ontspannen vakantie voor jong en oud.

Tochten in Olympiaregion Seefeld

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeManuela Walzl is naast hotelière van Hotel Olympia & Herbs in Seefeld ook gediplomeerd bergwandelgids. De mooiste wandelingen in de streek heeft ze samengebracht op de website www.seefeld-wandern.at. De toeristische dienst geeft ook een wandelgidsje uit met alle tochten in het gebied en een (niet zo duidelijke) wandelkaart.

Naar de Brunschkopf (1510 m)

Makkelijk ‘kennismakingsuitje’ naar een beboste uitzichtsberg boven het bosplateau van de Olympiaregion. Het panorama reikt van de Zugspitze tot de westelijke Karwendel. In de omgeving is er een netwerk aan makkelijke paden (’s winters zijn dit sneeuwschoenwandeltracks), dus allerlei variaties zijn mogelijk.
Begin- en eindpunt: parkeer aan het eind van de weg naar de golfbaan, voorbij de Lottensee.
Duur en hoogteverschil: 1¾ uur, 300 m stijgen en dalen.
Op de kaart: http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2944813 (en zie onderaan dit artikel)

Naar Rotmoosalm en Wettersteinhütte

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeBegin- en eindpunt: parkeerplaats (niet gratis) bij de samenvloeiing van Leutascher Ache en Salzach ten westen van Leutasch.
Duur en hoogteverschil: 5½ uur, 1000 m stijgen en dalen.
De route: mooie klim naar de Rotmoosalm (ong. 2¼ uur), dan op hoogte in 2 uur over de Südwandsteig en afdalen via de gezellige Wettersteinhütte. Van daar in 1½ uur afdalen naar de parkeerplaats.
Alternatief: uitstap naar de Gehrenspitze (spectaculair uitzicht), 3 uur en 300 m klimmen en dalen extra. Vrij zijn van hoogtevrees.
Op de kaart: http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2953008 (en zie onderaan dit artikel)

Scharnitz – Solzsteinhaus – Zirl

Prachtige tweedaagse tocht door het hart van de Westelijke Karwendel naar het Solsteinhaus.
Dag 1:
6 tot 7 uur, 1300 m stijgen, 500 m dalen. 

Dag 2:
3½ uur, 1200 m dalen, 200 m stijgen.

Vakantie en wandelen in Seefeld. Foto's Jonathan VandevoordeDe route: eerst een makkelijke wandeling langs de Isar naar de spectaculaire Gleirschklamm (ong. 1 uur), daarna gestaag omhoog over een bosweg via de Möslalm (eten) en Kristenalm naar het mooi gelegen Solsteinhaus. De volgende dag makkelijke maar steile afdaling (op plekken gezekerd met kabels) in anderhalf uur naar de Neue Magdeburgerhütte en dan in 2 uur steil door de bossen naar Hochzirl (station) boven het Inntal. Met de trein terug naar Seefeld of Scharnitz.
Alternatief: bij goed weer is de graatoverschrijding van het Solzsteinhaus over het Kreuzjöchl en het met kabels gezekerde Ursprungsattel naar de Nördlinger Hütte (5 uur) een pittige maar prachtig alternatief voor zeer ervaren wandelaars (onderdeel van de Höhenweg Karwendel-West). Informeer bij de huttenwaard naar de toestand van het pad. Van de Nördlinger Hütte kun je (eventueel gedeeltelijk met de kabelbaan) afdalen naar Seefeld.
Op de kaart:
Dag 1: http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2953036 (en zie onderaan dit artikel)

Dag 2: http://nl.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=2953038 (en zie onderaan dit artikel)

Overige activiteiten en bezienswaardigheden

  • Geisterklamm / Leutasch – hellewater en geestenpoelen, heksenketel en duivelswater, voor het oog van de bezoekers van de Geisterklamm (geestenkloof) ontsluit zich een avontuurlijke wereld van water en steen.
  • Haus steht kopfHaus steht kopf (Vompenbach) – woning die ondersteboven is gebouwd. Leuk uitje met de kinderen bij regenachtig weer. Half uur rijden van Seefeld (www.hausstehtkopf.at).
  • Wellness – waarschijnlijk in geen andere regio in de Alpen zijn er zo veel bedrijven die zich hebben toegelegd op het onderwerp wellness, ontspanning en herstel als hier.
  • Paardrijden – zeer gevarieerd aanbod voor de grote en kleine vrienden van de ruitersport. Verschillende adressen vind je op www.seefeld.com

Kaarten

  • Kompass WK 25 Zugspitze-Mieminger Kette, 1:50.000
  • Kompass WK 026 Seefeld-Leutasch, 1:25.000
  • Freytag & Berndt 5322 Seefeld - Mittenwald - Garmisch Partenkirchen – Karwendel, 1:50.000

Bergen Magazine 1 van 2013Leestips

  • Wetterstein. Ein Führer für Täler, Hütten und Berge, Stefan Beulke, Bergverlag Rother1996, ISBN 9783763311194. Klassieke klimgids.
  • Wetterstein und Ammergauer Alpen – 60 Gipfeltouren, Höhenwege, Klettersteige – Mit Mieminger Kette, Mark Zahel, Bruckmann Verlag 2007, ISBN 9783765444753
  • In de 'houtschuur van Tirol'. Van Wetterstein tot Karwendel, Jonathan Vandevoorde, Bergen Magazine 1 van 2013. Bestel deze hier na (of koop 'm in het voorjaar van 2013 in de winkels).

Meer informatie

www.seefeld.com/nl/olympiaregion-seefeld – Nederlandstalige site.
www.Seefeld-wandern.at – uitstekend overzicht van tochten voor elk niveau, met kaartjes.

Links laatst bijgewerkt april 2017

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!